Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dyveke og mor Sigbrit


Beskrivelse


Den smukke Dyveke, der hidtil har vartet op i sin mors Sigbrit Villoms' krostue, og prins Christian, den senere kong Christian II af Norge og Danmark, forelsker sig i hinanden, og Dyveke bliver hentet til kongeslottet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Handlingen foregår i Bergen, som vi oplever som en levende by med et internationalt tilsnit. Sigbrit har slået sin bod op på Hansebruggen eller Tyskebrüggen, hvor vi får en tydelig fornemmelseaf jalousi mellem nordmændene og de fremmede, som kommer bl. a. fra Lübeck. Langsomt - måske for langsomt - nærmer vi os bogens klimax, mødet med prins Christian, den senere Chr. II, som er sendttil Norge som statholder. I en voldsscene er det lige ved at gå galt for Sigbrits datter Dyveke, som havde ry for at være den smukkeste pige i Norge. Kongen kommer på besøg fra Christiania (Oslo),han ser Dyveke, og hendes lykke er gjort. Bogen har ingen særligt spændende historiske momenter, alt er velkendt fra historiske beretninger i historiebøger og lign. For en historisk interesseretelev er bogen nok velkommen, men den lever ikke op til de andre historiske beretninger af samme forfatter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

Første bog i Dyveke-serien falder i tre dele. 1. del omhandler Dyvekes arbejdsomme og begivenhedsløse tilværelse som hjælperske i mor Sigbrits kro i Bergen. I 2. del drager kronprins Christiani felten mod oprørske bønder og adelsfolk i Hedemarken og tager en formodet svenskvenlig bisp til fange. Til slut mødes Christian og Dyveke i Bergen, og det bliver kærlighed ved første blik. Deforskellige handlingsforløb gør det lidt svært at holde sammen på bogen, trods de mange antydninger af, at Dyveke og prinsen af skæbnen er bestemt for hinanden. Afsnittet om Christians krigstogterkan synes en smule langtrukkent, fordi det ligesom ikke er helt integreret i bogens øvrige handling, hvorimod skildringen af Bergen og modsætningen mellem den lokale befolkning og de tyskehanseater virker mere levende og vedkommende. For yderligere bedømmelse se Dyveke og dronningen.