Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lulu


Beskrivelse


Danmark 1943. 15-årige Lulu kommer med i en modstandsgruppe og må gå under jorden. Den farlige, usikre tilværelse og modstandsvennen Boris får stor betydning for Lulus udvikling fra barn til voksen.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Bornæs

d. 18. dec. 2018

Den meget unge forfatter debuterede sidste år med romanen Simone fra den franske revolution. Hun kommer nu igen med en roman fra en anden krigs- og brydningstid: Besættelsen. Bogenshovedperson Lulu er 15 år i 1943, da bogen starter. Dygtig og flittig i skolen, bor hos sine forældre i små kår i København. I trods over de voksnes »kaffeerstatningsligegyldighed«, hvor kun tabetaf egne bekvemmeligheder tæller i regnskabet, involverer hun sig i modstandskampen, bliver arresteret, og må resten af krigen gå under jorden, mens hun stadig arbejder illegalt. Bogen skildrertidens omvæltninger og især den udvikling Lulu gennemgår fra at være en forsømt, genert og flittig skolepige til hun via ensomhed på de forskellige logier, angst og drømme, det paradoksalt umælendefællesskab i gruppen, og en meget fint skildret ung kærlighed modnes, og finder sine egne ben i et samliv med modstandsvennen Boris, som er kommunist. Bogen er virkelig vellykket. Fin sprogligform, fin psykologisk skildring afLulu og vennerne, fint tidsbillede, spændende og medrivende handling med realistisk alvor, kærlighed - alle ingredienser til en ny »god bog« i den rigtigeblanding. Den placerer sig naturligt i voksenudlånet, men vil også kunne nydes af voksne unge.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Handlingen foregår i København fra efteråret 1942 til november 1945. Titelpersonen er 15 år, da romanen starter. Hun bor sammen med en forslidt mor, en fordrukken far og en 7-årig lillesøsterSilke, der tisser i sengen. Lulu starter i gymnasiet men bliver samtidig kurer for modstandsbevægelsen. Hun arresteres, men undslipper og må derefter bo på skiftende adresser. Det betyder, at hunikke ser familien og veninderne, men til gengæld forelsker hun sig i en 10 år ældre modstandskæmper. Om natten lever hun sine irrationelle drømme ud gennem Maria-Louisa - en smuk dukkehusdukke, ogom dagen regner hun. Hun er vild med matematik og fysik -elsker det logiske. Synsvinkelen er konsekvent bundet til Lulu, og da hun har et noget distanceret forhold til sine medmennesker, får mandet også som læser. Det er en meget lang roman om en piges udvikling og løsrivelse fra hjemmet og trods en gennemført komposition forbliver selv hovedpersonen lidt ukendt. Bogen er rig påhistoriske detaljer og vidnerom grundig reseach, men den bliver ikke rigtig fængslende og kun et fåtal af skolebibliotekets lånere vil komme igennem den.


Jyllands-posten

d. 14. sep. 1988

af

af

Annelise Vestergaard

d. 14. sep. 1988


Kristeligt dagblad

d. 1. okt. 1988

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 1. okt. 1988


Det fri Aktuelt

d. 14. sep. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 14. sep. 1988


Politiken

d. 27. sep. 1988

af

af

Marianne Gade

d. 27. sep. 1988


Berlingske tidende

d. 16. sep. 1988

af

af

Jens Kistrup

d. 16. sep. 1988