Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Niels Holgersens vidunderlige rejse gennem Sverige


Beskrivelse


Bearbejdet, forkortet og ny-illustreret version af den kendte fortælling om drengen Niels Holgersen, som forvandles til en nisse og rejser gennem hele Sverige på ryggen af en hvid gase.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Enkelte børnebiblioteker har nok stadig billedbogen fra 1962, der var baseret på filmen om Niels Holgersen. Denne bogs stærkt forkortede tekst, udmærket oversat af Anine Rud, er med enkeltetilføjelser brugt til denne nye billedbog, som udmærker sig ved helt vidunderlige farvetegninger af Lars Klinting. De meget smukke tegninger breder sig ud over siderne og føles helt rigtige tilteksten. Niels Holgersens Sverige er jo stort set forsvundet, men Selma Lagerlöfs stærke engagement i naturen, hendes malende sprog og alle detaljerne giver i forening med de farvemættede tegningeren fantastisk oplevelse. Bogen kan nydes af næsten alle aldre, læses højt fra 7-8 år og selvlæses fra ca. 11 år. En født klassiker, der fint kan bruges i børnebibliotekerne, hvor der i forvejenfindes 2 længere udgaver, en komplet og en forkortet udgave, begge med Louis Moes sort/hvide illustrationer. Bagest i nærværende udgave er desuden en lille beskrivelse af historien bag bogen, somoprindelig var skrevet somlæsebog for folkeskolen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

Når bogen om Niels Holgersens vidunderlige rejse atter udgives, kan det være relevant at spørge, om en over 80 år gammel historie stadig kan bringe oplevelser til læserne i 1989. - Det kanhistorien. Niels Holgersens oplevelser står stadig som et spændende eventyr og vil såvel kunne fryde som bringe gyset frem i en oplæsningssituation i 1.-3. klasse. Selv om teksten er bearbejdet tilet nutidigt sprog, kan den først læses af eleverne i 3.-4. klasse. Den her foreliggende udgave bygger på forfatteren Tage Aurells forkortede udgave. Udgaven er den oprindelige handling tro, men harikke Selma Lagerlöfs mange naturgeografiske aspekter med. En vægtig del af bogen er Lars Klintings illustrationer. De farvefyldte billeder præger alle bogens sider, der er i A4-format. Tegningerneaf Louis Moe i Henrik Madsens tidligere udgave kommer ikke på højde med disse. De to forfattere af oversættelserne lægger heller ikke vægt på de helt samme begivenheder. Denne udgaves tegninger viltiltale nutidensaudiovisuelt orienterede læsere. Ligesom mange voksne også vil få lyst til at genopfriske mødet med romanen, når de ser tegningerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Sus Rostrup

d. 5. apr. 2019

Med skam at melde må jeg erkende, at jeg aldrig før har læst »Niels Holgersen« i fuld udstrækning, og at de forkortede udgaver jeg har haft fingre i altid har kedet mig grusomt. Denne nye udgave er komplet, og man når til den overbevisning, at den så kendte stærkt forkortede udgave ved Henrik Madsen kun kan betragtes som et magert koncentrat, hvor blot et yderst nødtørftigt handlingsskelet er tilbage. Til gengæld vil kun et fåtal af børn være i stand til at komme igennem dette 500-siders værk, der er en både stor og tung mundfuld med så mange geografiske og historiske sideberetninger, der for børn vil tynge den egentlige hovedberetning. Men at bogen i sin komplette form i et begrænset antal bør findes på børnebibliotekerne er oplagt - især når man tager den anden udgave i betragtning.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Arne Olesen

d. 19. dec. 2018

Der er her tale om den gennem mange år udsolgte, komplette udgave i Ida Falbe-Hansens oversættelse med Oscar Bojesens samtidige illustrationer, gennemset og med ny retskrivning. Dette værk på op mod 500 sider var en både fantastisk og poetisk lærebog i Sveriges geografi, men som årene går, bliver bogen udover skildringerne af svensk historie og folkeliv i højere grad et tidsbillede af Sverige ved århundredeskiftet end et geografisk værk. Derved taber bogen ikke i litterær værdi, men dens anvendelighed i en undervisningssituation begrænses og afhænger af viden og indsigt i moderne svenske forhold. Dette i sammenhæng med omfanget gør bogen til primært underholdende voksen-læsning, især for venner af svensk kultur. Udover den selvfølgelige anskaffelse til folkebiblioteker vil et enkelt eksemplar i skolebibliotekerne til skønsomt udvalg af afsnit i en given situation kunne anbefales.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller

d. 18. dec. 2018

Dette er fjerde uforkortede udgave af den svenske klassiker, som udkom i tredie udgave i 1968. Disse to udgaver er identiske, dvs. oversat af Ida Falbe-Hansen, revideret af Birgit Steenstrupog med de samtidige illustrationer af Oscar Bojesen. Nils Holgersens eventyrlige oplevelse af Sveriges natur, kultur og historie er stadig spændende og underholdende læsning for både børn ogvoksne, men denne meget omfangsrige udgave hører primært hjemme i voksenbibliotekerne. Som oplæsningsbog vil den nok kunne fange børnene, og den bør derfor findes i mindre omfang påbørnebibliotekerne, hvor der i forvejen er en stærkt forkortet udgave med seneste oplag i 1984.


litteratursiden.dk

d. 1. dec. 2008

af

af

Birgitte Tindbæk

d. 1. dec. 2008

Det er i sandhed en forunderlig, mærkelig, vidunderlig, eventyrlig rejse, vi foretager i selskab med Nils Holgersson!Nils Holgersson er fra Skåne, 14 år, og noget teenage-utilpasset: dur ikke til noge...


Børsen

d. 23. dec. 1968

af

af

Per Leistad

d. 23. dec. 1968


B.T.

d. 24. dec. 1968

af

af

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 24. dec. 1968