Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ravnepigen


Beskrivelse


På Håkon Jarls gård bor pigen Ravna, der siges at være en troldpige. Hun jages op i fjeldet og bor alene i en hytte. Men hvor stammer Ravnepigen fra, og hvorfor er jarlfruen så fuld af had?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil Kappel Schmidt

d. 18. dec. 2018

I Ravnepigen videreudvikler Hauger fortællingen om vikingetiden med samme personkreds som i tidligere bøger, uden at der dog er tale om en egentlig serie, snarere et puslespil, der udfyldesmed stadigt flere facetter. På Håkon Jarls gård bor Ravna (Ravnepigen). Det afsløres efterhånden, at hun er datter af jarlen og halvsøster til Sigurd. Dennes mor, jarlefruen, søger at gøre det afmed hende. Hun flygter til en hytte i fjeldet, hvor hun tilbringer adskillige år alene, kun afbrudt når man på jarlegården eller hos arvefjenden Illugerne har brug for hendes lægende evner, som hunhar lært af en trælkvinde på gården. Efter jarlens død slutter Sigurd og Tord Illuge fred og Ravna bliver forlovet med Tord, men den påtvungne ensomhed har mærket hende; desuden har den gamlespåkvinde Volva spået hende en særlig fremtid, så man aner en fortsættelse. Gennem Ravnas udvikling til helbreder med shamanistiske evner gives et levende indtryk af tidens religiøseforestillinger, og det sociale liv ialle lag formidles stærkt sanset, båret af forfatterens indgående kendskab til perioden. Omslag og illustrationer er forfatterens egne lidt kantede, men varmeog livfulde tegninger. Målgruppen vil især være de 11 -14-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den norske etnolog og akæolog fortsætter sine vikingefortællinger (Røvet af vikinger, 1981, Flugten fra vikingerne, 1981, og Sigurd Dragedræber, 1983) med en ny selvstændig roman, hvor en delpersoner og lokaliteter går igen. Pigen Ravna, der har sans for trold- og lægedom, forjages op i fjeldet, hvor hun lever midt mellem to fejdende slægter. Gennem en lang række episodiske beretningerfølger vi hendes søgen efter sin egen identitet samtidig med, at hun engagerer sig følelsesmæssigt i begge de stridende lejre. Der er masser af vikingeatmosfære og -detaljer. Så mange, at de sammenmed de mange indflettede tilbageblik gør det svært for almindelige skoleelever at holde tråden. Og netop de mange overordentligt detaljerede beskrivelser gør, at læseren i stedet for at leve medføler sig som lidt af en iagttager - en etnolog? Et persongalleri, der tangerer det stereotype samt nogle sproglige anakronismer, som f.eks. vikinger, der tager ind til købstaden, er detaljer, somnok mest irritererden voksne læser. Det er en indsigtsfuld og meget lang vikingeroman for de absolut interesserede og dygtige læsere fra 6.-7. klasse og opefter.


Berlingske tidende

d. 16. okt. 1990

af

af

sørrig

d. 16. okt. 1990