Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Gudernes bjerg


Beskrivelse


Science fiction. Efter forureningskatastrofer og ødelæggende krige kontrolleres de resterende beboede områder af 5 stjerneskibe. 11-årige Steva og hendes venner stjæler et af dem og drager ud i verdensrummet for at finde en planet at begynde forfra på.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

J.G., forfatter, TV-journalist og samfundsdebattør, har her skrevet en bog, der af forlaget betegnes som ungdomsbog. Man tager en pige på 11 år og sender hende, sammen med et par voksne ognogle få kammerater, til en anden planet - angiveligt på grund af en truende altudslettende udvikling på Jorden. Vel ankommet til en planet i stjernetågen Andromeda er pigen den eneste, der vågnerop efter 2 millioner års søvn. Sammen med et par avancerede computere bliver det nu hendes opgave at styre livet på denne planet hen imod en ordning, der sikrer fredelig sameksistens blandt densmærkværdige indbyggere. Det er altså bare for meget! Også selv om forfatteren prøver at lægge en samfundskritisk, lommefilosofisk holdning ind i historien. Sprogligt er bogen for de 12-14-årige,men både de, og især ældre læsere, vil finde handlingen for tynd, for let gennemskuelig og alt for langtrukken. I øvrigt er et lysår ikke en tids- men en afstandsenhed. Omslagsillustrationensignalerer højspændt sciencefiction, men indholdet skuffer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2018

Den 11 -årige Steva stjæler sammen med familie og venner et avanceret stjerneskib. De er trætte af den forurenede og krigstruede Jord. Mange lysår ude i verdensrummet lander skibet på enbeboelig planet, men noget er gået galt, og Steva er pludselig alene. Det er svensk ungdoms-SF i den lødige ende af skalaen. Det er en spændende historie, men bogens hovedsigte er tydeligvis atvære civilisationskritisk og debatskabende. Handlingen er samtidig en anskuelsesundervisning i Jordens historiske fejltagelser og erfaringer. Stevas forsøg på at underlægge sig planetens tointelligente arter er en slags parallel til Romerrigets erobrings- og koloniseringsforsøg af fremmede folkeslag. Sproget er godt og varieret. Guillou har skrevet bogen for de 11-16-årige, men hantaler absolut ikke ned til sin målgruppe, og derfor er det også en bog, der kræver gode og tålmodige læsere. Forfatteren prøver at trænge ind i de samfundsskabte mekanismer uden at væreoverfladisk. Derfor er midterdelen også enanelse omstændelig, men det er også store begreber her opereres med: Økologi, sameksistens, politik, religion og krig. Forsiden er flot og stemningsfuld -og meget dækkende for indholdet. En væsentlig bog.


Weekendavisen

d. 28. feb. 1992

af

af

Bo Bjørnvig

d. 28. feb. 1992


Jyllands-posten

d. 1. juli 1991

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 1. juli 1991


Børn & bøger

Årg. 45, nr. 7 (1992)

af

af

Thomas Harsløf

Årg. 45, nr. 7 (1992)


Det fri aktuelt

d. 14. maj 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 14. maj 1991


BUM

Årg. 10, nr. 1 (1992)

af

af

Hans Ovesen

Årg. 10, nr. 1 (1992)


Politiken

d. 14. juni 1991

af

af

Niels Dalgaard

d. 14. juni 1991