Ungdomsromanen De gale er skrevet for de 14-16-årige; men tegneserieversionen af romanen er lige så meget for voksne læsere.
I 1992 udsendte Kim Fupz Aakeson den anmelderroste og prisbelønnede fremtidsfortælling De gale, om et Danmark, hvor alle over 25 år er ved at miste hukommelsen og blive gale, og hvor jungleloven hurtigt er ved at sætte landets love ud af kraft. 20 år efter romanudgivelsen har Erik Barfoed omskrevet teksten til et veldrejet tegneseriemanuskript, som Mikkel Sommer derefter har sat billeder til. Og det har han gjort formidabelt flot i en blød blyantstreg, tilsat en fornem ekspressiv farvelægning. De gale er Sommers første større livtag med seriemediet, men hans billedside ligner en garvet kunstners værk. Seriens formsprog er i familie med stilen hos en række yngre fransk-belgiske tegnere (Dupuy, Berberian, m.fl.), og det er ikke mindst udtryksformen, der løfter værket ud af ungdomsfortællingens rammer og gør det til en eksistentielt ladet skæbneberetning for både unge og voksne.
Goldings Fluernes herre er forbilledet for mange senere dystopier om krisesituationer, hvor naturen og instinkterne lynhurtigt skræller civilisationens tynde fernis bort. Hermanns Jeremiah-serie (og især filmatiseringen af sagaen!) har en del lighedspunkter med indholdet i De gale.
Mikkel Sommers fremragende omformning af Aakesons romantekst til suggestive tegneseriebilleder vil formentlig indbringe værket endnu en - velfortjent - kritikerpris.