Bøger / skønlitteratur / roman

Øje for øje


Beskrivelse


En hvid forsvarsadvokat påtager sig at forsvare en sort, som har dræbt to mænd, der har voldtaget hans datter. Derved åbnes op for de racekonflikter, som altid har luret under overfladen i den lille sydstatsby.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 18. dec. 2018

USA. Syden, en hvid advokat forsvarer en farvet mand, der har skudt 2 unge hvide mænd, der har mishandlet og voldtaget hans 10-årige datter. Det åbner for alle de konflikter, som altid harluret under overfladen i den lille sydstatsby, hvor farvede og hvide tilsyneladende havde levet i en afbalanceret harmoni. Temaet er kendt fra utallige film og bøger, det handler om selvtægt ogmoralsk retfærdighed, om racediskrimination og vold. Her er både Ku Klux Klan, borgerretsforkæmpere, mere eller mindre anløbne advokater, anklagere, dommere og præster og som modvægt hertil denhvide advokat og en yderst menneskeligt farvet politimester. Det er elementerne i John Grishams roman fra 1989, hans debutroman, der nu oversættes efter succesromanerne Firmaets mand og PelikanNotatet fra 1993 samt Klienten fra 1994. J.G. skriver nogle gedigne spændingsromaner og har som advokat et godt kendskab til sit stof. Øje for øje er dog i forhold til f.eks. Firmaets mand nogetmindre koncentreret ogmedrivende, selv om alle ingredienser til at skrue en god historie sammen er til stede. Der er planlagt en filmatisering af bogen senere på året.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2004

af

af

Per Månson

d. 14. jan. 2004

Grishams debutroman fra 1989 solgte egentlig meget begrænset, men efter succesen med Firmaets mand i 1991 fik Øje for øje nyt liv og udkommer nu i 3. danske udgave (tidligere 1995 og 2001). I 1980’erne bliver en 10-årig farvet pige brutalt voldtaget af to hvide mænd i Mississippi. De bliver fanget og stillet for retten, men pigens far skyder dem ned, da de forlader det indledende retsmøde. Den unge, idealistiske advokat Jake Brigance påtager sig forsvaret af faderen, men er oppe mod meget hårde odds i en sag, hvor både Ku Klux Klan og de sorte borgerrettighedsbevægelser mobiliserer. Sagen får også store personlige konsekvenser for Brigance, men ... Selv om det er en debutroman, og Grisham endnu ikke her har finpudset talentet, er den meget velskrevet og ikke mindst spændende. I forordet nævner forfatteren, at der er en del selvbiografiske træk i Brigance, og det mærkes at bogen er skrevet med stor social indignation og meget hjerteblod. Bogen er (selvfølgelig) også filmatiseret under titlen A time to kill.