Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Min sommerferie


Beskrivelse


Den 15-årige Jinny's beretning om den sommer, da hendes forældres ægteskab definitivt går i opløsning. Mens døtrene Jinny, Kate og Alice magtesløse ser til tiltager den psykiske vold i familien.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 1997

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 25. juni 1997

Rækken af titler i Gyldendals grå serie er efterhånden lang. Kvaliteten, synes jeg, har været svingende. Denne titel hører til én af de bedre. Bogen henvender sig til børn og unge fra 6. kl., og mange vil nikke genkendende til flere af bogens temaer. Den vil gøre fyldest i en emnekasse om skilsmisse, alkohol, jalousi, fortielser og om børns liv i 90'erne. Min sommerferie handler om en familie i opløsning. Synsvinklen er lagt hos den mellemste datter på 15 år, og læseren fornemmer de 3 børns magtesløshed, når forældrene skændes, når mor er alkoholiker, far finder en kæreste, mor bliver indlagt etc. Børnene holder for det meste sammen. De to ældste må tage ansvaret for søsteren på 6 år. Man kan ikke regne med de voksne og må derfor klare sig selv. Det er en bog, der handler om børnenes bekymringer og anspændthed. De både elsker og foragter deres forældre, der handler uansvarligt og egoistisk. Problemerne bliver fortiet. Alt er falskt og gennemskueligt. Forfatteren formår i en flydende og letlæst tekst at involvere læseren i personernes liv. På omslaget, holdt i gråt, er indsat et fotografi af en lidt trist pige, hvis tanker synes at være et andet sted.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 1997

af

af

Ulla Møller

d. 25. juni 1997

Når Sandra Chick skriver for de 12-16 årige, er det alvorlige ting, hun har på hjerte. På dansk udkom i 1989 Færre skrig - mere sang, om incest, og i 1990 Jeg fik aldrig sagt, at jeg elskede hende, om døden. Denne nye bog handler ikke, som den danske titel kunne forlede til at tro, om dejlige ferieoplevelser, men om et ægteskabs definitive sammenbrud. Mens parrets tre døtre magtesløse ser til fra sidelinjen, tiltager den psykiske vold mellem forældrene. Moderen søger tilflugt i alkoholen, faderen hos en anden kvinde. Jinny, den 15 årige jegfortæller, føler sig ansvarlig hjemmet og den seksårige lillesøster, mens storesøsteren vender sig fra familien. Begge de store piger bliver alt for tidligt voksne, mens lillesøsteren flygter ind i småbarnlige attituder. Det er barsk og trøstesløs læsning, og slutningen åbner intet håb for familien, hvor alt er gået skævt trods gode sociale forhold. Skylden lægges ikke på nogen af forældrene, deres ønsker og drømme har blot været alt for forskellige. Placeringen i den populære Gyldendals Grå serie vil, trods emnet, skaffe bogen mange udlån.