Bøger / faglitteratur til børn / erindringer

Samuel August fra Sevedstorp og Hanna i Hult : barndomsminder og essays


Beskrivelse


Den svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgren (f. 1907) fortæller om sine forældre, Samuel August og Hanna, og om sin barndom i Småland. Hun mindes eventyrene og historierne, som hun fik fortalt som barn.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 1997

af

af

Ulla Harne

d. 7. nov. 1997

Forfatterens lille erindringsbog med essays om først og fremmest hendes barndom hos de meget lykkelige forældre. Den udkom allerede i 1975 på svensk, men er først nu i anledning af 90-års dagen udkommet på dansk i en smuk og enkel udgave. Der indledes med forældrenes enestående kærlighedshistorie, der varede til de døde som meget gamle, og der afsluttes med en kærlighedshistorie fra Tyskland i 1700-tallet, som hun har lært at kende via de elskendes mange breve. I "Det begyndte i Kristins køkken" hører vi om, hvordan forfatteren som femårig opdagede, at der fandtes litteratur, og i "En lille samtale med en vordende børnebogsforfatter" fortæller hun meget morsomt og klogt om, hvad litteratur for børn er og navnlig ikke er. Bogen henvender sig udelukkende til voksne, selv om den i format og udstyr meget vel kan ligne en børnebog fra gamle dage. Den er bortset fra nogle iøvrigt fremragende fotografier fra familiealbummet ikke illustreret. Sprogligt er den som vanligt for forfatteren "lige ud af landevejen" med nogle vidunderlige beskrivelser af skønheden i det enkle liv. En varm og dejlig bog, der viser andre sider af det berømte forfatterskab.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 1997

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 7. nov. 1997

Astrid Lindgren er uden sammenligning den mest udbredte og betydningsfulde, nulevende børnebogsforfatter, og midt i al virakken omkring hendes 90-årsdag udkommer på dansk (svensk udgave 1975) denne samling af essays og erindringer. Forfatteren beretter om sine forældres smukke kærlighedshistorie, hun mindes de mange tjenestefolk, det centrale rum i hjemmet som hendes interesse for historier udspringer fra: køkkenet. Hun fortæller, gennem to eksempler, om det enkelte menneskes værdifulde liv og giver gode råd til den vordende forfatter. Tilværelsens mangfoldighed prises i et essay med den sigende titel: "Findes der forskellige træer?" Igennem bogens 8 afsnit løber de tråde, der også knytter forfatterskabet sammen: tryghed og frihed, fortælle- og livsglæde. Astrid Lindgren kommenterer ikke sine egne bøger, hun er længere tilbage i tiden og har fat i forudsætningerne for bøgernes og personlighedens tilblivelse, og siger dermed også noget generelt om opvækstbetingelser. Noget så sjældent som livsklogskab, fortalt på en enkel, ligefrem, ukunstlet måde, er hvad der kommer til udtryk i bogen, i et historisk og personligt perspektiv. Bogen vil kunne anvendes i emner omkring kærlighed, etik, bøger, livets mangfoldighed, forfatteren, men kan iøvrigt læses selvstændigt med stor fornøjelse af alle der holder af Astrid Lindgrens bøger.


litteratursiden.dk

d. 1. apr. 2002

af

af

Litteratursiden

d. 1. apr. 2002

Den svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgren (f. 1907) fortæller om sine forældre, Samuel August og Hanna, og om sin barndom i Småland. Hun mindes eventyrene og historierne, som hun fik fortalt som ...


Jyllands-posten

d. 14. nov. 1997

af

af

Ejgil Søholm

d. 14. nov. 1997


Politiken

d. 14. nov. 1997

af

af

Søren Vinterberg

d. 14. nov. 1997


Kristeligt dagblad

d. 14. nov. 1997

af

af

Susanne Simon

d. 14. nov. 1997