Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det fortryllede urværk


Beskrivelse


Fantastisk fortælling om mærkelige og gruopvækkende hændelser i Glockenheim da urmagerlærlingen Karl skal lave en mekanisk figur til byens store ur.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 1998

af

af

Lars Larsen

d. 27. feb. 1998

Efter de to første bind i trilogien om Lyra, Det gyldne kompas, 1996, og Skyggernes kniv, 1997, er forventningerne til en ny bog af Philip Pullmann store, og Det fortryllede urværk skuffer heller ikke. Handlingen er henlagt til Tyskland engang i gamle dage, da de store tårnure med mekaniske figurer blev skabt. Fortællingen starter som en tilsyneladende rammefortælling, men udvikler sig til to parallelle historier, som er indbyrdes afhængige og efter mange gruopvækkende hændelser til sidst samles i en fælles lykkelig slutning. Forfatteren er tydeligt til stede, og fortællingen afbrydes jævnligt af indrammede afsnit, hvor han kommenterer og fortolker sin egen historie. Jon Ranheimsæter har illustreret med vellykkede og stemningsfulde tegninger, der understreger den uhyggelige og truende stemning, og hans omslag passer fint til indholdet i historien. Sprogligt er bogen en nydelse, men teksten stiller krav til sine læsere. En god underholdende og filosofisk fortælling med stof til eftertanke, som egner sig fint til oplæsning fra ca. 9 år og kan selvlæses fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 1998

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 27. feb. 1998

En historie om det gode og det onde i mennesker henlagt til et univers, der leder tankerne hen på Preusslers klassiker Krabat. I Glockenheim var det skik, at urmagernes svendestykke var en ny figur til byens kirkeur, og dagen før Karl er udlært har han ikke fået lavet sin figur. Hans skæbne flettes ind i historiefortælleren Fritz's gyseragtige beretning om en prins, der sælger sig selv til det onde - i skikkelse af en urmager - for en mekanisk søn, der skal erstatte hans døde barn. De forskellige dele af historien flettes ind i hinanden og er afhængige af hinanden som fjedre og tandhjul i et urværk. Det gode og hjertevarme vinder selvfølgelig over det kolde og mekaniske. Det er en meget speciel historie, der stiller krav til læseren. Han må være åben og nysgerrig med hang til mystik, fantasi og lettere filosoferen og får til gengæld en oplevelse. Bogen er skrevet i et let læst sprog. Den er gennemillustreret med s/h stregtegninger holdt i fortællingens stemning, og rundt omkring er anbragt små bokse med forklaringer/uddybninger. Bogen kan selvlæses af elever fra 5. klasse og opefter og er velegnet til oplæsning for samme målgruppe.


Jyllands-posten

d. 23. maj 1998

af

af

Marianne Gade

d. 23. maj 1998


Berlingske tidende

d. 15. mar. 1998

af

af

Kari Sønsthagen

d. 15. mar. 1998


Politiken

d. 7. mar. 1998

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 7. mar. 1998