Bøger / skønlitteratur / roman

Sindrig smerte


Beskrivelse


England og Oplysningstiden er baggrunden for James Dyers mærkelige skæbne. Ude af stand til at føle fysisk smerte kæmper han sig gennem et klassisk pikaresk handlingsforløb frem til at blive tidens mest fremtrædende kirurg.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 1999

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 14. apr. 1999

Scenen er sat i midten af 1700-tallets England, hvor den gryende oplysningstid danner baggrund for horeungen James Dyers mærkelige skæbne. Som barn viser han sig ikke at være i stand til at føle nogen former for fysisk smerte. En "brist", der næsten øjeblikkelig synes at række videre til en hos James, i alle livets facetter og forhold, emotionel tilknappethed grænsende til det afstumpede. Efter at en koppeepidemi har slået familien ihjel, må han se sig udleveret til en kvaksalvers nåde og plat for siden, gennem et klassisk pikaresk handlingsforløb, hvor forf. eksponerer såvel satire som realisme blandt høj og lav, at kæmpe sig op og frem som en af den nye kirurgis fremmeste udøvere. At lindre og udfri sine medmennesker af tilstande af smerte, som man ikke selv kan indleve sig i, viser sig dog heller ikke at være uden omkostninger for James Dyer. Forf. demonstrerer et fast greb om sine karakterer og sit miljø, orkestreret indenfor rammerne af et overordnet tidsbillede, hvor oplysning sås som midlet for at nå målet: den højeste menneskelige lykke. At det ikke altid går sådan, demonstreres imidlertid i en roman, der med sine tematiseringer af fremmedgørelse, indlevelse, indfrielse og måske James Dyers fred og frelse, fremstår både væsentlig og vedkommende.


litteratursiden.dk

d. 30. nov. 1999

af

af

Suzanne Bang

d. 30. nov. 1999

Opløftende, ny og original roman. I denne roman befinder vi os tidsmæssigt i 1700 tallets England. Hovedpersonen er horeungen James Dyers mærkelige skæbne. Drengen der bliver født uden evnen til at fø...


Berlingske tidende

d. 12. juni 1999

af

af

Klaus Rothstein

d. 12. juni 1999


Børsen

d. 5. okt. 1999

af

af

Christa Leve Poulsen

d. 5. okt. 1999


Weekendavisen

d. 6. aug. 1999

af

af

Bo Bjørnvig

d. 6. aug. 1999