Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De levende døde


Beskrivelse


Miriam opdager langsomt at alle mennesker omkring hende virker forandrede. Ikke nok med at de virker døde i øjnene, men de begynder også at gå til angreb - at bide efter hende.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 1999

af

af

Jytte Bræmer

d. 14. dec. 1999

Udgangspunktet er noget så normalt som en sidste skoledag inden sommerferien. Men hurtigt oprulles der et Stephen King'sk univers, da vor hovedperson Miriam – registrerer en urovækkende forandring ved omgivelserne: kammerater, forældre og alle andre. En slags virus, der gør de smittede til en slags zombier – levende døde – og som samtidig besætter dem med en voldsom trang til at bide de ikke-smittede. Under sin flugt ud i skoven møder hun den endnu raske skovfoged, Johan, og de foretager et panisk forsøg på at fremstille en vaccine mod sygdommen. Den desperate fornemmelse hos Miriam af at være den eneste normale tilbage beskrives storartet, og samtidig opbygges en lille tvivl hos læseren om, hvorvidt det hele er galskab hos hende selv. En uhyggelig, lavmælt og velskrevet gyserhistorie uden store åbenlyse skrækeffekter og med en åben slutning, der sandsynligvis vil tiltale 14-17-årige læsere med smag for Stephen King og Dennis Jürgensens senere romaner. Kræver dog nok pga. den tamme forside lidt formidling i forhold til målgruppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 1999

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 14. dec. 1999

Her er et rigtigt godt gys i forfatterens første ungdomsroman, som er oplagt til fælleslæsning i dansk i overbygningens ældste klasser. Bogens tema er kampen for at overleve i et truet samfund, hvor folk begynder at opføre sig mærkeligt – som om de er fraværende. Denne tilstand spredes hurtigt i byen via menneskebid. Det forsøges at lave et serum, men ved bogens slutning står det åbent, om serummet virker. Hovedpersonen, den 12-13-årige Miriam og hendes hjælper, skovfogeden Johan er de bærende elementer i historien om kampen for at redde byen/samfundet fra ensretningen. Både miljø- og beskrivelserne af hovedpersonerne er grundige. Det intense og dialogrige sprog gør, at handlingen bliver velfortalt. Genren minder meget om Sv. Aa. Madsens Jagten på et menneske (94/31) og Den usynlige myre (95/43) i det pirrende, engagerende og tankevækkende indhold. Teksten har en åben og læsevenlig sats. Også en god bog til selvlæsning fra 8. klasse.


Information

d. 11. jan. 2000

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 11. jan. 2000