Bøger / skønlitteratur / roman

Æblemostreglementet


Beskrivelse


Om Homer Wells' opvækst på et hjem for forældreløse børn, der også er en fødsels- og abortklinik. Med grotesk humor skildres hans krogede livsbane og menneskene omkring ham.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2005

af

af

Kent Skov

d. 7. okt. 2005

Efter de nylige genudgivelser af Verden ifølge Garp og Hotel New Hampshire hermed endnu et par af Irvings store romaner fra 1980'erne. Æblemostreglementet er en af Irvings absolut bedste og mest populære romaner, der forener en medrivende historie om flere skæbner på et børnehjem med gode dramatiske elementer og fin psykologisk indlevelse i en effektfuld konstruktion, senere smukt og kongenialt filmatiseret. En bøn for Owen Meany fra 1989 er derimod mere speciel, subtil, mange steder underholdende creative-writing, men også overordnet set lidt pointeløst konstrueret. Den er meget lang og er genlæst nu med sit udgangspunkt i de to hovedpersoner, fortælleren John Whe1elwright og den lille groteske og gudssønagtige figur Owen og deres relationer omkring trosbegrebet, stadig for de mest seriøse Irvingfans. Begge bøger fremstår som de to forrige i genoptryk af originaludgaverne i lidt gnidret tryk i billigbogsudstyr med appellerende, stærkt kulørte lidt naivistiske forsider i samme grafiske linie.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 18. dec. 2018

Hvis man holder af at læse en rigtig velskreven, underholdende gammeldags udviklingsroman, hvor den alvidende forfatter styrer sine personer gennem lange og begivenhedsrige liv, så erÆbleblomstreglementet et must. Her følger man gennem næsten 600 sider den forældreløse Homer Wells, der vokser op på et børnehjem i Maine og bliver til stor nytte for den faderlige leder, der bådetager sig af adoptionssager og aborter. Som ung kommer Homer ud på en stor æbleplantage ved kysten, hvor hans elskede i lang tid vakler mellem ham og sin barndomsven, der oven i købet bliver såreti krigen. Men til slut vender Homer tilbage til sit børnehjem, hvad man nok har anet undervejs i den perfekt konstruerede roman, hvor personerne er skildret med stor fortælleglæde, ømhed og mangenuancer uden, at det dog er nogen psykologisk dybdeborende roman. Den fortæller bredt og godt om nogle menneskers interessante liv, den overrasker, morer og underholder fint undervejs, og den ersamtidig et godt indlæg i denamerikanske abortdebat, hvor "det moralske flertal" har mere travlt med at beskytte de ufødte liv end de nødlidende børns. Det er en på alle måder stor roman, Irvingsbedste - så køb den roligt på linie med Verden ifølge Garp.


Weekendavisen

d. 18. maj 1990

af

af

Green

d. 18. maj 1990


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 1987

af

af

Lars Tjalve

d. 5. jan. 1987