Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Matilda


Beskrivelse


Sjov og grotesk roman om superkloge Matilda, hendes tarvelige forældre og den afskyelige Miss Trunchbull, der gør livet surt for Matilda og hendes kammerater. Velegnet til oplæsning fra 7 år og selvlæsning fra 9-10 år.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2006

af

af

Ulla Møller

d. 10. maj 2006

Første danske udgave af denne moderne klassiker udkom i 1989, året efter den engelske originaludgave og året før forfatteren døde, 76 år gammel. Bortset fra et festligt pink omslag adskiller denne tredje danske udgave sig ikke fra tidligere udgaver, men de er forhåbentlig slidt op, så der er brug for nye eksemplarer på bibliotekerne, for det fortjener bogen. Det er den på en gang grumme og morsomme fortælling om den 5-årige superintelligente Matilda, der allerede før hun starter i første klasse har læst både Dickens og Austen under den rare bibliotekar fru Flinchs kyndige vejledning. Men æblet er faldet langt fra stammen, Matildas forældre forstår slet ikke deres lille datter. Det gør til gengæld hendes lærer frøken Blidh, og de to bliver venner. På skolen hersker inspektøren frk. Buldervold, et monster uden forsonende træk og i det endelige opgør med hende og hendes rædselsregime må Matilda udvikle evner for telekinese. Det er herlig læsning, til oplæsning fra 7 år og selvlæsning fra 10 år. Forfatteren er helt på barnets side, og bogens groteske humor er en humor de fleste børn kan lide. En af Roald Dahls mærkesager var at give børnene glæden ved at læse, hvilket hans forfatterskab for børn i høj grad har bidraget til. Bogen er illustreret af Dahls ven og faste illustrator Quentin Blake, hvis sjove løse streg er som skabt til teksten. Bogen blev filmatiseret i 1996.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2022

af

af

Nynne Jakobsen

d. 18. nov. 2022

Sjov og grotesk roman om superkloge Matilda, hendes tarvelige forældre og den afskyelige Miss Trunchbull, der gør livet surt for Matilda og hendes kammerater. Velegnet til oplæsning fra 7 år og selvlæsning fra 9-10 år.

Allerede da Matilda er 4 år, kan hun læse tykke bøger. Hendes forældre synes, hun burde se fjernsyn fremfor at læse, men hun bruger alle sine eftermiddage på det lokale bibliotek, mens hendes mor spiller bingo og hendes far svindler i sit job som brugtvognsforhandler. Da hun begynder i skole, får hun en fantastisk lærer, Miss Honey, som hurtigt finder ud af, at Matilda er en helt speciel pige. Desværre er skolens leder, Miss Trunchbull, en modbydelig dame, der elsker at torturere børn. En dag opdager Matilda, at hun kan telekinese, og hun lægger derfor en snedig plan for at få skovlen under Miss Trunchbull.

Sjov og vanvittig historie om onde voksne og seje børn. Der er ikke sparet på ondskaben i Miss Trunchbulls handlinger - ej heller på skældsordene. Bogen er nyoversat, og udover at sproget har fået en opdatering, er der også kommet god læsevenlig afstand mellem linjerne og en mere levende brødtekst, da udvalgte ord/sætninger er fremhævet med sjove teksttyper. Quentin Blakes sorte, hvide og grålige stregtegninger sætter stadig prikken over i'et gennem hele bogen.

Andre sjove bøger med usympatiske voksne og seje børn er forfatterens egen Georgs mirakelmedicinSlimFrygtelige faster og David Walliams Slim og Frygtelige fasterAndre sjove bøger med usympatiske voksne og seje børn er forfatterens egen Georgs mirakelmedicin og David Walliams og Frygtelige fasterAndre sjove bøger med usympatiske voksne og seje børn er forfatterens egen Georgs mirakelmedicin og David Walliams Slim og .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Mathilda er en lille ekstremt velbegavet pige, der allerede før skolestarten i 5-års alderen har læst sig igennem alt på lokalbiblioteket. Hun bor sammen med sine forældre - h.h.v.brugtvognsforhandler og bingoentusiast - og en storebror, der romanen igennem forbliver ukendt. Mathilda starter i skolen og imponerer sin lærer frk. Blidh, men den rædselsfulde inspektør frk.Bullervold vil ikke anerkende Mathildas evner. Frk. Blidh fortæller Mathilda om sin frygtelige barndom og om frk. Bullervold, der har frataget hende alt. Mathilda begynder at udføre mirakler: Hunkan få et glas til at vælte og få kridtet til at skrive meddelelser til frk. Bullervold. Pludselig må Mathildas forældre stikke af til Spanien, fordi farens brugtvognsfiduser interesserer politiet.Mathilda får lov til at blive hos frk. Blidh. Bortset fra hende er alle voksne skildret som yderst egoistiske væsner, som mest tænker i materielle baner. Bogen er ind imellem meget morsom med sinoverdrevne satire, der fortælleren del om udviklingstendenser. Den er illustreret med fine tuschtegninger, der fanger ironien, men bogen bliver næppe et selvlæsningshit. Derimod erden anvendeligtil oplæsning og diskussion fra 2. klasse og faktisk højt op i skoleforløbet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Endnu en humoristisk, grotesk historie i forfatterens kendte stil. Mathilda har lært sig selv at læse som 4-årig. I modsætning til de fleste andre mødre og fædre synes Mathildas forældre blothun er dum og irriterende. Hun kan holde sin mund og sætte sig foran fjerneren. Den noget forbløffede bibliotekar fru Flinck vejleder denne usædvanlige låner, som efterhånden får læst sig igennemDickens, Hemingway og mange flere. På skolen finder hun støtte hos frk. Blidh, der opdager hendes særlige begavelse. Til gengæld hjælper Mathilda frk. Blidh med at få hendes retmæssige ejendomtilbage ved hjælp af sine overnaturlige evner. Historien er opfindsom og meget morsom. Grufulde scener afløses af rørende episoder, der belyses gennem sære skæve og overraskende vinkler. Historienhar ikke meget med virkeligheden at gøre. Det er en underholdende historie med absurde elementer og en uventet herlig happy-end. Kan læses af de 9-12årige og vil være en perle til oplæsning fra 6år og langt op.Illustrationerne er på en gang henkastede, morsomme og fortællende. Oversættelsen er god.


Jyllands-posten

d. 5. mar. 1990

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 5. mar. 1990


BUM

Årg. 8, nr. 6 (1990)

af

af

Hugo Hørlych Karlsen

Årg. 8, nr. 6 (1990)