Bøger / skønlitteratur / roman

Efterfølgeren


Beskrivelse


Skildring af, hvad et totalitært styre gør ved menneskene på alle niveauer i systemet, deres tanker og handlinger, formet som en kaleidoskopisk beretning om Enver Hoxhas næstkommanderendes død.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Bent Birk Kristensen

2006

Ismail Kadaré (f. 1936), som vel er den mest kendte albanske forfatter, var den første vinder af den internationale Man Booker Price i 2005 for Efterfølgeren. Flere af hans bøger er oversat til dansk, og hans forfatterskab er bl.a. kendetegnet ved afsløringer af det totalitære og doktrinære samfund på trods af et samtidigt medlemskab af det kommunistiske parti. Fra 1986 blev hans manuskripter smuglet ud af Albanien, og siden 1990 har han boet i Paris. Originaludgaven udkom i 2003. Den albanske diktator Enver Hoxhas næstkommanderende igennem mange år Mehmet Shehu døde i 1981 under mystiske omstændigheder. Bogen er baseret på disse hændelser, men Kadare skildrer i fiktionens form og uden at deres navne nævnes, hvordan begivenhederne kunne have fundet sted. En række af de involverede personer: Efterfølgerens datter, lederen selv, indenrigsministeren m.fl. lægger stemmer til de forskellige vinkler, historien kan have og derigennem gives et fremragende og intenst psykologisk og kriminalistisk indblik i, hvorledes det totalitære samfund indvirker på det enkelte menneskes handlemåde. På trods af romanens psykologiske vinkel på totalitære samfunds altomfattende magt vil bogen med sin nærmest dokumentariske historie primært rette sig mod den politisk interesserede læser.


litteratursiden.dk

d. 6. nov. 2006

af

af

Susan von Magius

d. 6. nov. 2006

"Efterfølgeren" er en flot, men barsk roman. Den griber sin læser om struben – og holder fast. Ismail Kadaré er en albansk født forfatter, som i dag bor i Frankrig. "Efterfølgeren" er oprindeligt skre...


Jyllands-posten

d. 5. okt. 2006

af

af

Jakob Levinsen

d. 5. okt. 2006


Kristeligt dagblad

d. 4. jan. 2007

af

af

Moritz Schramm

d. 4. jan. 2007


Berlingske tidende

d. 14. okt. 2006

af

af

Martin Krogh Andersen

d. 14. okt. 2006