Bøger / faglitteratur

Bogen om Andreas


Beskrivelse


Om dagligdagen, fra børnehaveklasse til og med 8. klasse, på en specialskole for en dreng med svære funktionsnedsættelser. Fortællingerne uddybes teoretisk og beskriver hvordan fagprofessionelle kan skabe et læringsmiljø som understøtter det enkelte barns udvikling.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Jette Landberg

2007

Bogen henvender sig først og fremmest til undervisere og andre professionelle, der arbejder med handicappede børn. Men forældre og pårørende vil også kunne læse den med stort udbytte, hvis de interesserer sig for deres barns undervisningsforløb og udvikling.

Forfatteren er lærer på en specialskole i det daværende Viborg Amt. Skolen har en målsætning om at samarbejde med forældre og specialister om børnene. Andreas er født med spastiske lammelser, epilepsi og mange indlæringsvanskeligheder. Bogen fortæller om hans skoleforløb fra børnehaveklassen til 8. klasse. Først hører vi om hans baggrund, idet hans far skriver om de første år med ham, ikke mindst om opdagelsen og erkendelsen af at have et handicappet barn. Han slutter af med et par sider om ønsker til fremtiden. Inde i denne ramme fortælles historien om et skoleforløb, hvor hvert enkelt afsnit om Andreas bliver fulgt op af relevante spørgsmål, teori og perspektiver. Her inddrager forfatteren forskellige kendte pædagogiske teorier, fx Susanne Freltofte, Thomas Armstrong og David Stern.

Bogen er en eksemplificering af mange kendte teorier, og den kræver selvfølgelig supplerende læsning. Der findes andre bøger med beskrivelser af livet som handicappet eller med et handicappet barn. Men her er dels en fortælling om en glad dreng og dels en undervisningsbog, der peger videre med spørgsmål til overvejelse og teorier. Det findes ikke tilsvarende.

Oplagt bog til undervisning af studerende og for forældre og pårørende til handicappede børn. Den konkrete historie om Andreas sætter teorien fint i relief.