Bøger / skønlitteratur / noveller

Carmen


Beskrivelse


Det litterære forlæg til Georges Bizets opera om den smukke sigøjnerske, hvis dragende magt forhekser mændene og tilintetgør dem. Foregår i Spanien i 1830'erne.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Helle Winther Olsen

2008

Klassikerpublikummet vil tage godt imod denne nye oversættelse af novellen (1845-47), som danner forlæg for den ligeså berømte opera om den forføreriske zigeunerkvinde.

Den franske forfatter (1803-1870) beretter i novellen om sine rejser til det dramatiske Andalusien, hvor han tilfældigt møder både den berygtede korporal Don José og den smukke og vilde zigøjnerske Carmen. Novellen er en gengivelse af den historie om sit liv, den fængslede José gav ham kort før sin henrettelse for drabet på Carmen. En historie om erotisk tiltrækning og vildskab mellem på den ene side soldaten af god baskisk familie og den mørke, gnistrende, lokkende zigøjnerkvinde der er helt sin egen. Deres skæbner bliver knyttet sammen af skiftevis tiltrækning og frastøden og ender som bekendt dramatisk og voldsomt. Novellen afsluttes med forfatterens beskrivelse af zigøjneres levevis i Spanien.

Carmen findes også på dansk i fx Birgitte Fiskers oversættelse fra 1990. Den nye oversættelse er pakket indbydende ind og sat med stor og letlæselig typografi.

Den klassiske skildring af glødende kærlighed og dræbende jalousi i eksotiske rammer vil altid have læsere. Når den som her kommer i en nyoversættelse, der til fulde viser den forsigtige fortællers voksende fascination af både kvinden og manden i hovedrollen, ja så er der ingen grund til ikke at (gen)læse novellen, som i sin samtid blev betragten som umoralsk. Novellen er også interessant som eksempel på datidens romantiske syn på det eksotisk vilde.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kent Skov Andreasen

d. 18. dec. 2018

Carmen-figuren er allerede blevet mytestof. En næsten arketypisk kvindefigur, der især i de senere år på baggrund af denne originale fortælling, udover Bizets kendte operaudgave, er fortolketbåde i tegneserieform og i (flere) film. Det er derfor ikke overraskende, at den oprindelige langnovelle nu relanceres i nyoversættelse. Den forrige, hidtil eneste danske udgave udkom helt tilbagei 1887. Sammenlignet hermed er denne friskere i sproget uden overhovedet at forråde forlægget; samtidig er den tidstypiske tone bevaret. Selve fortællingen, som er lagt ind i en nobel rejsendesfortællerramme, foregår i Andalusien i 1830'erne. Den beskriver en mands besættelse af en på alle måder stærk kvinde, der som konsekvens har en dramatisk udgang for begge. Historien er typiskpræget af den tids romantiske stil med interessen for store følelser, (melo)dramatiske, eksotiske (zigeunerlivet) emner og 'ægte' liv, her røver og tuskhandelmiljøer og selvfølgelig lidenskaben.Her er ikke tale om etlitterært kunstværk, dertil er persontegningen lidt for kulørt og overfladisk. Derimod er her snarere tale om oplagt mytestof i bogens konsekvente fremstilling af le vet liv.Derfor vil bogen have brede anvendelsesmuligheder i denne udmærkede udgave med en smuk forsidegengivelse af Carl Blochs kendte maleri "Fra et romersk(!) osteri". Herudover foreligger af MériméeBartolomæusnatten (1930) og Colomba (1963).


litteratursiden.dk

d. 1. mar. 2009

af

af

Pernille Lisborg

d. 1. mar. 2009

Historien bag Georges Bizets opera om den smukke, forførende sigøjnerske Carmen, der tryllebinder mænd på stribe.Den lange novelle om Carmen og don José foregår i Spanien i 1830´erne, og den må siges ...


Weekendavisen

d. 11. apr. 2008

af

af

Lars Bonnevie

d. 11. apr. 2008


Jyllands-posten

d. 7. mar. 2008

af

af

Jakob Levinsen

d. 7. mar. 2008


Standart

Årg. 22, nr. 2 (2008)

af

af

Anne Myrup Munk

Årg. 22, nr. 2 (2008)


Weekendavisen

d. 1. mar. 1991

af

af

Bjørn Bredal

d. 1. mar. 1991


Berlingske tidende

d. 22. jan. 1991

af

af

JP

d. 22. jan. 1991


Information

d. 24. jan. 1991

af

af

Elisabeth Møller Jensen

d. 24. jan. 1991


Information

d. 24. jan. 1991

af

af

Elisabeth Møller Jensen

d. 24. jan. 1991