Bøger / skønlitteratur / roman

Det yderste Europa : et kinetisk billede


Beskrivelse


En række filosofiske betragtninger, personlige teorier og bevidst venstreorienterede provokationer iblandet rejse- og naturskildringer fra Europas udkanter og beskrivelser af dagens begivenheder.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bjarni Åkesson Filholm

d. 18. dec. 2018

Forfatteren, 1937-83, var en af de store kulturpersonligheder i Finland, lyriker, prosaist og dramatiker. En ener, frivillig hofnar og rebel, der var fræk og ubeskeden nok til at kalde sigselv 'The Poet of Finland'. Denne bog var hans sidste prosaværk, men det første der er oversat til dansk. Der er ikke tale om nogen egentlig handling i beretningen, men derimod om en mængdefilosofiske betragtninger, personlige teorier og bevidste politiske provokationer iblandet naturbeskrivelser og skildringer af dagens hændelser. Stilen virker noget hæsblæsende, ustruktureret ogudflydende, men det kan jo have været tilsigtet -jævnfør værkets undertitel. Indholdet er en blanding af dels tankevækkende livsvisdom, overraskende og klart fremført, og dels nogle søgte og banaleideer i navlebeskuerperspektiv. Tonen kan sine steder minde om Charles Bukowski og vores egen Jens Jørgen Thorsen (ham med Jesusfilmen bl.a. ). For at afhjælpe læserens eventuelle manglende videnom finske forhold, er bogenforsynet med forord og oversætterens forklarende noter. I forlængelse heraf er målgruppen lånere med interesse for moderne finsk kulturdebat og ditto skønlitteratur.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2008

af

af

Anny Skov Madsen

d. 16. apr. 2008

Den prosalyriske tekst kan formidles til mennesker, der holder af lyrik, men den indeholder også stærke og personlige spørgsmål og svar om liv og eksistens.

Mens forfatteren bor eller er på rejse så forskellige steder som Sverige, Norge, Bretagne og Dublin, beskriver han den lille og store verden gennem sine analyserende og skarpe iagttagelser. Med sig i bagagen har han de oldklassiske tekster, Jesus, Kafka og Kierkegaard, og som en anden Herodot på rejse bliver verden set som ny. Hans tanker, holdninger og livssyn skrives frem i en lang bevægelse. Det er både lyrik, politik, tekst, dagbog og rejsebeskrivelse, et spændende mix, der betyder at man skal læse den koncentrerede form opmærksomt og langsomt. Den finske digter og oversætter (1937-1983) var en central, men også kontroversiel figur i finsk litteratur i 1960'erne og 1970'erne.

Bogen udkom oprindeligt i 1982, og denne udgave er et fotografisk optryk fra 1991, men med et nyskrevet forord af digteren Morten Søndergaard Udgaven fra 1991 var med forord af Torben Bach Nielsen.

En eksistentiel lyrisk prosa,- rejse- og dagbogstekst med et tidløst indhold, der i sin modernistiske form er superaktuelt og vedkommende for de mange, der efterspørger bøger med retning, viden og indhold til debat og refleksion.


Kristeligt dagblad

d. 17. juli 2008

af

af

Henrik Jensen

d. 17. juli 2008


Information

d. 5. juni 2008

af

af

Torben Brostrøm

d. 5. juni 2008


Politiken

d. 10. jan. 2009

af

af

Søren Vinterberg

d. 10. jan. 2009


Weekendavisen

d. 15. jan. 2010

af

af

Henrik Wivel

d. 15. jan. 2010


Information

d. 20. sep. 1991

af

af

Peter Laugesen

d. 20. sep. 1991


Politiken

d. 8. feb. 1992

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 8. feb. 1992