Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drengen i månen


Beskrivelse


Billedbog. En aften opdager månemanden sit spejlbillede i vandet. Månedrengen lover at hente den anden måne. Han tager ned på jorden og oplever både sjove og mærkelige ting.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

Såvel førsteudgaven fra 1962 som den lange udgave fra 1968 har længe været udsolgt. Det er sidstnævnte format (34X12,5 cm), der hermed foreligger genoptrykt. Historien er en sød og fabulerendeskildring af månedrengens tur ned til Jorden for at hente den anden måde, som månemanden af og til kan se nede i vandet. Billederne har dejlige, klare farver, men er først og fremmest glade, enkletegninger, der sprudler af liv. De står, tekstløse, på højresiderne, mens den tilhørende tekst står på venstresiderne - og der er overensstemmelse mellem idé (det lange fald ned), billeder ogtekstens placering. Historien er ikke specialbearbejdet til begynderlæsere, men kan alligevel selvlæses i 2.-3. klasse. Og den anbefales varmt til op-læsning/billedlæsning for dem, der ikke kanselv.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

C. E. Hald

d. 5. apr. 2019

Der er sket en radikal ændring af bogens opsætning i forhold til første udgaven; men indholdet om månedrengen, der på sin rejse efter månemandens genganger passerer skyer, fugle, vinduer og fisk, til han finder et spejl på bunden af havet, er helt uændret. Mens 1. udg. var en »flipovers-type, er 2. udg. en lang, smal bog, og den har herved mistet noget af det »faldbillede«, der lå i den gamle bog. Til gengæld er den blevet lettere at få øje på, og farverne er blevet renere. Da indholdet er uændret, kan den fortsat bruges til oplæsning og selvlæsning. Børn i 3-5 års alderen vil synes, den er glimrende. Som selvlæsning kan den anbefalesi 2. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Billedbogen udkom første gang i 1962 i oktavformat. Med få ændringer på billedsiderne kom andenudgaven i 1968, denne gang i et aflangt smalt format. Det er udgaven fra 1968, der nu kommer iandet oplag. Teksten er uændret, og på nær et "frugt-grønt" skilt gælder dette også for illustrationerne. Dog er de trykt med lidt stærkere farver, hvorfor billedsiderne står skarpere. Bogenfortæller om månedrengens rejse ned til Jorden for at hente månens genganger. Undervejs passerer han bl.a. gennem skyer, forbi en flyvemaskine, fugle, en drage, en skorstensfejer, ned langs et hus,til han dykker ned på havets bund, hvor han finder et spejl, han tager med tilbage. Format, illustrationer og tekst udgør en harmonisk helhed, der sanseliggør månedrengens lange og oplevelsesrigerejse ned til havets bund. Glædeligt at bø.bibl. igen kan tilbyde denne velskrevne og veltegnede billedbog til børn fra tre år. Den må være slidt op for længst langt de fleste steder. Den enkletekst har nogle lange ord,men til gengæld støtter billedsiderne så godt, at den vil kunne selvlæses fra otte år.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Tove Kvarnbo

d. 5. apr. 2019

Drengen i månen fortjener denne nye udgave i aflangt smalt format (nøjagtigt dobbelt så langt som 1. udg. - Gyld. 1962), så man rigtigt fornemmer månedrengens rejse gennem luften til bunden af havnen og retur. Illustrationerne står ganske anderledes tydeligt, når de hverken generes af sidernes sammenheftning eller teksten, som i denne udgave står på siden modsat illustrationerne passende til situationerne. - Denne kendte billedbog er stærkt efterspurgt og rigelig anskaffelse af 2. udg. tilrådes i alle børnebiblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 2008

af

af

Ulla Møller

d. 2. juni 2008

For billedbogslæsere fra 3 år og nostalgiske voksne der husker bogen fra deres egen barndom.

Ib Spang Olsen har blandt meget andet illustreret Halfdan Rasmussens børnebøger, men han har også et større forfatterskab bag sig, hvor han både har lavet tekst og tegninger. Hertil hører denne lyriske fortælling med de charmerende illustrationer i natblå og månelyse farver om den lille månedreng. Hans far, månen, sender ham ned til jorden for at hente den anden måne som den gamle månemand så ofte har set i vandet. På den lange rejse oplever månedrengen mangt og meget, før han vender tilbage til sin far med det spejl han fandt på bunden af havnen.

Bogen udkom første gang i 1962 i et højt smalt format i stil med Lange Peter Madsen. Den verssatte tekst på hvid baggrund stod traditionelt på venstresiderne, mens illustrationerne viste den lange tur på bogens højresider. Den nye udgave er kortere og bredere, og teksten er blevet integreret i illustrationerne. Når bogen åbnes og vendes 90 grader opstår oplevelsen af rejsen fra månen ved at den oprindelige illustration er placeret over et opslag. Desværre er der en hvid margen midt i opslaget, den ødelægger delvist illusionen om det lange fald. Farveholdningen er mørkere og savner den lette måneklare gennemskinnelighed.

Et velkomment gensyn med en børnebogsklassiker. Selv om den nye udgave mangler lidt af den oprindelige charme, vil de 3-7-årige stadig nyde fortællingen om en omvendt og anderledes månerejse.


litteratursiden.dk

d. 29. sep. 2000

af

d. 29. sep. 2000

Lån bogen på "Drengen i månen" er en meget speciel roman. Der er mange aspekter i den - og efter min mening kan den bedst sammenlignes med "Marvfolket" af Keri Hulme fra 1985 - en af de bedste roma...


Folkeskolen

Årg. 125, nr. 22 (2008)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 125, nr. 22 (2008)


Politiken

d. 11. juni 1991

af

af

Søren Vinterberg

d. 11. juni 1991