Bøger / faglitteratur

(Udviklingshæmmede) børns hverdagsliv : beretninger og refleksioner fra en parallel og institutionaliseret verden


Beskrivelse


Kultursociologisk beskrivelse af hverdagslivet for fire børn med Downs syndrom med fokus på bl.a. institutionernes fysiske rammer og et indblik i den historiske og aktuelle opfattelse og behandling af udviklingshæmmede.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2008

af

af

Laura Michelsen

d. 14. aug. 2008

Dybtgående fremstilling af udviklingshæmmede børns hverdagsliv i dag og børnenes betingelser før og nu med bred appel. Bogen henvender sig til og kan bruges af alle, der har berøring med disse børn.

Målet med bogen er at skabe et andet billede af udviklingshæmmede børn og få det almenmenneskelige i børnene frem. At fokusere på ligheder mellem disse og andre børn i stedet for forskelle. Ved helt neutralt at registrere børnenes hverdagsliv og sætte fokus på almindelige hverdagsting og -begivenheder, viser forfatteren at disse særlige børns hverdag og oplevelser i virkeligheden ikke adskiller sig så meget fra "almindelige" børns. Det er mere omgivelsernes reaktion og måde at håndtere dem på, der skaber en parallel og institutionaliseret verden til dem. Bogen er skrevet i et direkte og letlæseligt sprog på trods af det høje videnskabelige niveau. Forfatteren er kultursociolog, mag.art. og ph.d. og ansat på Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på RUC.

Det er ikke lykkedes mig at finde en lige så grundig og udtømmende bog på området, men der findes en del mindre bøger skrevet af forældre til udviklingshæmmede, der også omhandler deres hverdag, men som i sagens natur ikke har den videnskabelige vinkel på: Vi havde valgt Jakob fra, 2005 og Andre veje, 2007.

Bogen er et meget væsentligt bidrag til dækning af området både i bredden og dybden. Man får både overblik og bliver grundigt informeret. Derudover er den fantastisk godt disponeret og meget velskrevet.


Børnesygeplejerske

2009, nr. 1

af

af

Tina Munch Bay

2009, nr. 1


Dansk pædagogisk tidsskrift

2008, nr. 4

af

af

Bodil Christensen

2008, nr. 4