Bøger / skønlitteratur / graphic novels

Livet er godt, hvis man kan holde det ud


Beskrivelse


Tegneserie. Da historiens hovedperson ved et tilfælde falder over nogle gamle vittighedstegninger, bliver det starten på en intens jagt på flere værker af tegneren. Prioriteringen af fortiden på bekostning af nutiden er et gennemgående træk i hele hans tilværelse.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. apr. 2010

af

af

Steffen Kronborg

d. 13. apr. 2010

Livet er godt, hvis man kan holde det ud af den eksklusive tegner Seth (med det borgerlige navn Gregory Gallant) henvender sig primært til voksne yndere af graphic novels.

Hovedpersonen i historien har - som tegneren selv - en svaghed for 30'ernes, 40'ernes og 50'ernes avistegnere, der ophøjede avisens vittighedstegninger til en selvstændig kunstart. Seths intrige beretter om hovedpersonens jagt på en af disse tegnere, Kalo - en jagt, der hen ad vejen udvikler sig til en besættelse. Hovedpersonens prioritering af fortiden på bekostning af nutiden er det gennemgående tema i beretningen, og temaet slår igennem i tegningerne, der med god ret kan karakteriseres som ren retro. Hovedpersonens nostalgiske fascination af forfaldets skønhed afspejles i den stemningsmættede billedside, som på en overbevisende facon formidler det melankolske indhold. Selv farvelægningen i to kulører giver mindelser om tidligere tiders formsprog.

Seths udtryksform står i gæld til Hergé, men også til de ældre avistegnere, der indgår som tema i intrigen. "Den elegante klare linje" kunne man kalde den sofistikerede stil, der også dyrkes af en lang række yngre franske serietegnere.

Seths bittersøde beretning om en lettere kuldslået eksistens, der gør en dyd af sit misantropiske menneskesyn og hellere investerer sit engagement i fortiden end i nutiden, er både gribende og medrivende og har da også fuldt fortjent opnået nyklassikerstatus.


Jyllands-posten

d. 11. juni 2010

af

af

Tom Hermansen

d. 11. juni 2010


Strip!

Nr. 50 (2010)

af

af

Benni Bødker

Nr. 50 (2010)