Bøger / skønlitteratur / roman

Snestormen


Beskrivelse


Den russiske læge Garin må frem til en øde landsby med pestvaccine, men farer sammen med sin kusk vild i en snestorm, der byder på både fristelser og farer i en sær blanding af fortid og fremtid - en retrofremtid i 2030'erne.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2012

af

af

Per Månson

d. 17. apr. 2012

For læsere af nyere, udenlandsk eksperimenterende litteratur.

Sorokin er en af Ruslands mest kontroversielle nyere forfattere. I 2009 fik vi på dansk den stærkt samfundssatiriske En opritjniks dag med direkte adresse til Putins og Medvedevs Rusland. Snestormen er mere universel. En læge skal med vold og magt ud til en landsby, hvor der er udbrudt en pestepedimi forårsaget af zombier fra Bolivia(!). Der er snestorm, og han kan ikke få friske heste, men overtaler en brødkusk med en selvkører, der har 50 miniatureheste som drivkraft, til at fragte sig. Det bliver en lang og farefuld færd med både fristelser og forhindringer undervejs. Handlingen foregår på en gang i et klassisk gammelt feudalt Rusland, men er henlagt til engang i 2030'erne, hvor der udover vadmelstøj og ovne er hologramradioer m.m. En genre, der er kaldt retrofremtid. Det er den klassiske fortælling om underklassen og akademikeren, men med en anderledes pointe end i den gamle russiske litteratur. En sproglig perle med mange lag at fordybe sig i. God efterskrift af Dirk Uffelmann fra Passau Universitet.

Bogen er en pastiche over Lev Tolstojs Herre og tjener, dansk 1957, men kan også ses som en moderne Don Quixote. Læsere af Haruki Murakami vil frydes over Sorokin.

En spændende nyskrivning af den klassiske russiske litteratur i en skøn blanding af science fiction og fortid.


litteratursiden.dk

d. 23. jan. 2015

af

af

Jørgen Dissing Nørgaard

d. 23. jan. 2015

Russisk litteraturs enfant terrible Vladimir Sorokin er kendt for sin beske kritik af Putins Rusland. En kritik han knivskarpt og med overrumplende taktik viderefører i ’Snestormen’. ’Snestormen’ er r...


Politiken

d. 21. apr. 2012

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 21. apr. 2012


Berlingske tidende

d. 15. aug. 2012

af

af

Eva Pohl

d. 15. aug. 2012


Kristeligt dagblad

d. 15. maj 2012

af

af

Kristine Kabel

d. 15. maj 2012