Bøger / skønlitteratur / roman

Emma


Beskrivelse


Engelsk herregårdsroman fra begyndelsen af 1800-tallet om den smukke og velhavende Emma, der er så optaget af at spille Kirsten Giftekniv for andre, at hun er nær ved at forpasse sin egen chance for at opleve kærligheden.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2014

af

af

Grethe Lorentzen

d. 17. juli 2014

Til alle, der holder af Jane Austens romaner, samt til elskere af klassiske kærlighedshistorier. Denne regnes for hovedværket.

Klassikeren Emma har 200 år på bagen. Det mærkes ikke på sproget, som i denne oversættelse er nutidigt. Emma Woodhouse er en ung, smuk og kreativ pige, som regerer som førstedame på sin fars ejendom, da moderen er død, og den ældre søster gift. Emmas kreativitet kommer til fuld udfoldelse som Kirsten Giftekniv, men hun har en så ringe dømmekraft, at hun nær får forkludret flere kærlighedsforhold, sit eget også, i det lille samfund hun er en del af. Portrætterne er kosteligt gode. Emmas far er fx en pylret hypokonder og Emma er i sin selvgodhed, stædighed og foretagsomhed en charmerende hovedperson, som kun får ægte modspil af den klartsynede Mr. Knightley. Alt ender godt, og Jane Austen brillerer med sine fine psykologiske iagttagelser.

Bogen findes i flere udgaver, senest 2013. Denne udgave er Johanne Kastor Hansens roste oversættelse fra 1958, med fejlrettelser og modernisering af gamle danske vendinger. Bogen udkommer også som e-bog og lydbog. Elizabeth Gaskell og Georgette Heyer vil falde i målgruppens smag.

Den klassiske kærligheds- og forviklingshistorie, også filmatiseret, er fortsat læseværdig og underholdende, både som historie og tidsbillede. Denne udgave i Kastor Hansens roste oversættelse anbefales, men anskaffelse beror nok på indkøb af 2013-udgave samt efterspørgsel på denne.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. jan. 2013

af

af

Christine Christensen

d. 22. jan. 2013

Jane Austens populære klassiker Emma foreligger her i nyoversat udgave. Til alle elskere af romantiske og historiske romaner og til brug i forbindelse med studieopgaver eller læsekredse.

Emma er yngste datter af Mr. Woodhouse. Da hendes mor er død og hendes søster gift og flyttet hjemmefra, fungerer Emma som førstedame på familiens ejendom. Hun er fuldt ud tilfreds med sit liv, ønsker ikke en ægtemand og påtager sig derfor gladeligt rollen som Kirsten Giftekniv. Hendes eneste kritiker, mr. Knightley, prøver ihærdigt at råde hende, men Emma er egenrådig og stædig og godt på vej til at forkludre hele det lille samfunds kærlighedsliv. Emma er en fin og sympatisk hovedperson, skarp, vittig, elegant og handlekraftig og samtidigt så blind og døv, at hun fuldstændigt overser sin egen kærlighedshistorie. Jane Austen er antydningens mester, meget bliver sagt mellem linjerne eller i en henkastet sidebemærkning.

Den oprindelige oversættelse findes i flere udgaver, senest fra 1997. Denne udgave er sprogligt bearbejdet og med ny indbydende indpakning; bagsideteksten er opdateret, forsidebilledet er nyt og formatet er større. Forlaget har genudgivet flere af Austens bøger med samme oversætter. Romanen er filmatiseret adskillige gange, både som spillefilm og tv-serie.

Nyoversat udgave i lækkert layout. Den klassiske kærligheds- og forviklingshistorie holder stadig. En oplagt mulighed for at få suppleret eller udskiftet slidte eksemplarer af en elsket klassiker.


litteratursiden.dk

d. 1. dec. 2006

af

af

Sanne Caft

d. 1. dec. 2006

Hun er ufejlbarlig, i al fald i egen indbildning. Hun er magtfuld og synes, at det er naturligt. Hun er rig og mener, at det er som det bør være. Hun kan være ulidelig, men hun er alligevel elskelig i...


Kristeligt dagblad

d. 9. nov. 2019

af

af

Sørine Gotfredsen

d. 9. nov. 2019


Kristeligt dagblad

d. 7. okt. 2019

af

af

Sørine Gotfredsen

d. 7. okt. 2019


Politiken

d. 30. sep. 1958

af

af

Jacob Paludan

d. 30. sep. 1958


Berlingske tidende

d. 14. feb. 1959

af

af

Kai Flor

d. 14. feb. 1959


Børsen

d. 30. sep. 1958

af

af

Chr. Kirchhoff-Larsen

d. 30. sep. 1958


Dagens nyheder

d. 1. mar. 1959

af

af

Bent Mohn

d. 1. mar. 1959


Information

d. 3. nov. 1958

af

af

Mogens Knudsen

d. 3. nov. 1958