Man skal finde målgrupperne til disse noveller blandt dem, der i forvejen læser meget, og som enten gerne vil efterspore nyere tiders litteraturs ophav, eller som vil fordybe sig i ældre, amerikansk historie og litteratur. Også velegnet til højtlæsning, især guidet fælleslæsning.
Nathaniel Hawthorne (1804-64), tidlig amerikansk prosaist, har haft stor indflydelse på senere tiders forfattere, bl.a. Paul Auster. Disse fortællinger er udvalgt fra tre samlinger, der regnes som noget af det bedste, Hawthorne har skrevet. Ofte refererer de til tidlig amerikansk historie, og stilen er den romantiske/gotiske: Her trives det uhyggelige, paranormale og eventyrlige, og teksterne bruger allegorier, dobbeltheder, spejlvirkninger, paradokser, fragmenter m.m. De er ikke nem læsning, men sproget er flot ud over det sædvanlige, og hvis man giver sig tid, er her en stor læseoplevelse. Fint forord og efterskrift ved Hans-Jørgen Birkmose. Forlaget Klim har planer om flere Hawthorne-oversættelser, og de er hjerteligt velkommen.
Hawthorne er her i landet bedst kendt for romanen Det flammende bogstav, seneste danske udg. 1996. Samlinger af hans fortællinger er udkommet på dansk i slutningen af 1800-tallet, men jeg kan ikke se hvilke. Ellers er Edgar Allan Poe et bud på noget, der ligner, og faktisk også Karen Blixens fortællinger.
Velkommen oversættelse af en af tidlig amerikansk litteraturs store forfattere. Fascinerende men ikke nemme fortællinger fra den romantiske/gotiske periode.