Bøger / skønlitteratur / krigsromaner

Intet nyt fra Vestfronten


Beskrivelse


Om rædslerne i Vestfrontens skyttegrave under 1. verdenskrig.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2014

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. maj 2014

Antikrigsromanen par excellence, der med status som ubestridt klassiker, henvender sig til en stor målgruppe og er velegnet til undervisningsbrug.

Ved udgivelsen i 1929 blev Remarques debutbog, der i dag er udkommet i mere end 20 millioner eksemplarer, straks en bestseller. Remarque er bedst i sin beskrivelse af venskabet mellem soldaterne, det lille kollektiv af soldater over for det store kollektiv af officerer og institutionerne, og når han skildrer den sociale baggrund, fattigdom, sult og den moderne tekniske krigs katastrofe over for den prøjsiske korpsånds utidssvarende idealer om sejr og heroisme. Realistisk og detaljeret beskriver han fx også den monotone "dagligdag" mellem slagene og soldaternes kamp for at skaffe mad, hvilket til tider næsten kan virke som en udviskning af krigens grusomhed, men Remarques ekspressionistiske tematik, der bl.a. antydes i hans krav om pacifisme og forbrødring mellem Tyskland og dets fjender, var og er stadig overbevisende. Med forord af Klaus Rifbjerg.

Ernst Jüngers nysaglige roman I stålstormen kan ses som modsætningen til Remarques ekspressionisme. For Jünger er den nye, teknologiske krig en unik chance for soldaten til at udforske det yderste og eventyrlige, og hans æstetisering af krigen kan læses som krigsbegejstring. I undervisningsøjemed vil det være oplagt at sammenligne de to romaner ud fra beskrivelsen af fx krigsoplevelsen, naturoplevelsen og venskabet.

Klassisk antikrigsroman som vil have læsere på alle biblioteker.


litteratursiden.dk

d. 1. maj 2003

af

af

Sanne Caft

d. 1. maj 2003

Læs denne roman for at forstå lidt af det, der skete i de år, hvor den vestlige verden blev sønderslidt af, hvad der viste sig ikke at være den sidste verdenskrig. I Verdun er landskabet så kuperet so...


Weekendavisen

d. 9. maj 2014

af

af

Klaus Rothstein

d. 9. maj 2014


Kristeligt dagblad

d. 20. juni 2014

af

af

Lars Christiansen

d. 20. juni 2014


Berlingske tidende

d. 21. okt. 1995

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 21. okt. 1995