Bøger / faglitteratur

En kort historie om næsten alt


Beskrivelse


Om naturvidenskabelige spørgsmål fra Big Bang til menneskets molekyler og fra galaksernes yderste grænse til atomernes inderste afkroge.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2005

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 4. nov. 2005

Ideen bag bogen er at fortælle universets historie fra Big Bang til livets opståen for ikke-fagfolk. Forfatteren har anskueliggjort selv vanskeligt tilgængelige videnskabelige emner gennem utallige populariseringer og sammenligninger. Emnemæssigt bevæger bogens 30 kapitler sig rundt i mange naturvidenskabelige discipliner, i kronologisk rækkefølge. Altså astrofysik, geologi, fysik, palæontologi, kemi, meteorologi, oceanografi, biologi osv., for at ende med mennesket. Hovedvægten ligger på hvad Jorden mest består af: klipper, altså geologi. For i modsætning til lignende bøger er sidetallet mere proportionalt med tiden. Første halvdel af bogen er om videnskabsmændenes for nutidens mennesker ofte latterlige eksperimenter og privatliv. På trods af alt bragte det os frem til vores nutidige viden. Over 100 sider er noter, samt lidt litteratur og register. Forfatterens styrke er, at han er lægmand og insisterer på at eksperterne skal forklare de indviklede teorier så han kan forstå dem. Således afklaret videreformidler han det til læserne. Bogen er også underholdende og morsom, og eksperter vil sikkert strides om det faglige niveau. Men de naivt-fornuftige forklaringer og fortællinger har gjort bogen til en international bestseller.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2006

Den første danske udgave, uden illustrationer, kom i 2005, og selvfølgelig er den nu illustrerede udgave stadig en sand tour de force i vidensformidling. Det visuelle materiale gør dog absolut ikke dette unikke opslagsværk mindre indbydende. Jeg indrømmer gerne en svaghed for denne form for populær naturvidenskabsformidling, ikke mindst når man som Bryson skriver så læseværdigt og tilgængeligt om selv svære emner. Selv uden den store forhåndsviden er det muligt om ikke andet at blive bare en smule mere vidende. Det flotte værk, der har den helt rigtige størrelse og layout til en søndag eftermiddag i lænestolen, er inddelt i seks store faktadele efterfulgt af fyldige kildehenvisninger, litteraturfortegnelse og registre. I indledningen skriver Bryson bl.a. om bogens mål: "Dette er en bog om, hvordan det gik til - i særdeleshed hvordan vi kom fra, at der slet ingenting var, til hvordan der så var noget, og dernæst hvordan en lille smule af det noget blev til os - og derudover om noget af det der skete indimellem og siden hen". Man bliver i godt humør af sådan en levende, boblende entusiastisk fortælleglæde. Det lyder lidt som starten på et eventyr, hvad det så jo også er naturvidenskabeligt set. Og så er det spændende læsning med "cliffhangere" som i en god spændingsbog. Dejlig bog om naturvidenskaben, brugbar til opgavebrug fra og med højeste folkeskoleniveau.


Berlingske tidende

d. 10. nov. 2005

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 10. nov. 2005


Politiken

d. 29. apr. 2006

af

af

Ida Ebbensgaard

d. 29. apr. 2006


Kristeligt dagblad

d. 8. dec. 2005

af

af

Søren Hindsholm

d. 8. dec. 2005


Politiken

d. 26. nov. 2005

af

af

Daniel Bergsagel

d. 26. nov. 2005


Weekendavisen

d. 22. dec. 2005

af

af

Anne Knudsen

d. 22. dec. 2005


Jyllands-posten

d. 16. dec. 2005

af

af

Niels Ellevang

d. 16. dec. 2005


Aktuel naturvidenskab

2006, nr. 2

af

af

Carsten R. Kjaer

2006, nr. 2