Bøger / skønlitteratur / roman

Købekælling


Beskrivelse


En poetisk roman om en kvinde der søger frigørelse for undertrykkelse gennem oprør.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2017

af

af

Michelé Askja K Hvarregaard

d. 14. feb. 2017

Om frie kvinder og købekællinger. Romandebutant Anna Dyhr spørger i denne ambitiøse og udfordrende roman: Behøver en kvinde at være et pikhoved for at være fri? For alle læsere der kan lide aggressiv poetisk realisme i skønlitterær form.

"Købekælling" handler om en kvinde i et forhold præget af psykisk tortur. I første del af bogen er hun fanget i en plastikboks af manden, men bryder psykisk og fysisk ud. I anden halvdel, prøver kvinden at finde sig selv. Vægten er på konflikter i kvindens relationer og definitionen af tidens kønsroller. I protest mod manden, forældrene, samfundet og mod den rolle, der tildeles hende, gør hun oprør, kræver opgør - frigørelse. Romanen er i spil tværkulturelt; på udgivelsesdagen (Kvindernes Kampdag) vises værker af flere kunstnere med udgangspunkt i bogen.

Dyhr giver, det altid vedkommende emne, ligestilling en ekstra dimension med stærke, til tider syrede og symbolske, poetiske sprogbilleder. Men scenerne bliver observeret nøgternt og gengives med konkrete detaljer, i et letlæselig sprog. Romanen er moderne, sarkastisk, rasende og sært poetisk. Dybt ambitiøs og utrolig velskrevet - der leges med sproget, dets konstruktioner og disses meninger, på en måde som sjældent ses.

Samme poetiske realisme, tematik og dynamik findes fx i Ibsens Et dukkehjemEfter midnat (Ved Thomas Bredsdorff) og sporadisk i Murakamis Efter midnatSamme poetiske realisme, tematik og dynamik findes fx i Ibsens Et dukkehjem (Ved Thomas Bredsdorff) og sporadisk i Murakamis .


Politiken

d. 10. mar. 2017

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 10. mar. 2017


Berlingske tidende

d. 11. mar. 2017

af

af

Merete Reinholdt

d. 11. mar. 2017