En ung franskmand vagabonderer gennem Europa i 1930'erne og lever en tilværelse, der kredser om kriminalitet og homoseksualitet. Forbløffende moderne klassiker til litteraturinteresserede.
Jeg-fortælleren lever på kanten af samfundet, platter sig igennem som hjemløs vagabond ved hjælp af tyverier og prostitution. Han færdes blandt kriminelle og homoseksuelle, hvor underkastelse, begær og forelskelse er tæt forbundne. Jean Genet, 1910-1986, er et væsentligt fransk forfatterskab fra Sartre-kredsen.
Romanen er skrevet i et råt sprog med sex og vold, beskrivelser af snavs, lus og afstumpethed, som vækker fortællerens begær, og derfra direkte over i nærmest lyrisk smukke passager. Romanen springer i tid og iscenesætter det levede liv som dagbog, og dagbogens tekst som skaber af jeg'ets verdensorden. På den måde sammenvæves det biografiske med fiktionen og omvendt. Meget moderne, fascinerende nutidigt.
Målgruppe er fx Houellebecq-fans: Smukt, grænsesøgende sprog og provokerende, tabu-brydende indhold. Genet udgav værket 1948 i Schweiz, 1949 i Frankrig. Der er ikke stor forskel på de to: 1949-udgaven lægger en dæmper på de mest seksuelle passager samtidig med, at den litterært er mere gennemarbejdet. Den danske oversættelse fra 1955 bruger 1948-udgavens tekst, denne nye oversættelse bruger 1949-udgaven. Hvilken udgave, der er mest autentisk, kan diskuteres; men denne nye oversættelse er mere tekstnær end 1955-oversættelsen.