Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Rejsen til Morgenrødens Hav


Beskrivelse


Aller nordligst hvor alt var dækket af sne, og hvor solen aldrig kom, lå et mægtigt hvidt slot, som var beboet af dronningen og hendes to prinsesser. En nat begiver de to prinsesser sig ud på en farefuld færd for at se solen.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

I eventyret her berettes om to piger, der bor sammen med deres mor på et gammelt slot i landet, hvor der er evig vinter. Pigerne beslutter sig for at drage ud i verden for at findeMorgenrødens hav og mærke solens varme stråler. Inden de når dette forjættede sted, må de dog igennem en mængde strabadser. De skal gennem den fortryllede skov, de bliver fanget af en fæl trold ogde må kæmpe med en flok sultne ulve. Men endelig når de da frem, og oplever der for første gang i deres liv at se solen stå op af havets skød. Pigernes vanskeligheder klares nok lidt for nemt - menellers er det et ganske sødt lille eventyr uden den helt store dramatik, og så er det fortalt i et smukt og næsten poetisk sprog. Illustrationerne er tegninger i en meget mørk gråblå nuance, dernæsten giver eventyret et mere dystert og alvorligt præg end teksten kan bære.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Vanessa på 11, og Tania på 7 år, er begge døtre af dronningen af Fahrn, et land, der ligger i en isnende kulde langt mod nord, så nordligt at solens stråler ikke når derop. Til trods for atbørnene har mistet deres far, og Vanessa er blevet blind 4 år gammel, da faderen ville køre gennem Skyggeskoven, for at vise Vanessa solen, tager de to børn af sted for at hente den til Fahrn.Efter mange farer og trængsler, bl.a. møder de Skyggeskovens trold Ragna, lykkes det dem ved hjælp af en spilledåse at nå frem til den livgivende sol, der gør tilværelsen langt mere farverig. Deter et symbolsk og spændende eventyr, uden Reuters sædvanlige humor, men fortalt i et enkelt sprog, som gør det velegnet til oplæsning fra 5 år, den klare typografi gør det let læseligt fra 9 år.Tegningerne i sort/hvidt af Ilona Osz er meget kunstneriske, men forekommer mig for abstrakte til børn i den aldersklasse. Noder til eventyrets sange og til den enkle spilledåsemelodi findes bagesti bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

B.R.'s eventyr, der udkom første gang i 1979, foreligger her i en helt ny udgave med minimale indholdsmæssige ændringer, men med ny lay-out og med ny illustrator. Eventyret foregår i landetFahrn, hvor nordenvinden hersker, og hvor solen aldrig skinner. De to faderløse søstre, den blinde Vanessa og Tania, drager ud for at finde solen, som de har hørt om. De må trodse deres mor,dronningen af Fahrn, overvinde trolden Ragna i Skyggeskoven og kæmpe med ulvene på søen Isenblå, inden de når Morgenrødens Hav, og solen skinner derefter i Fahrn halvdelen af året. Det er enspændende, fantasifuld og stemningsfuld fortælling, der indeholder de nødvendige eventyringredienser, og hvor ideen måske er, at man kan nå sine mål, hvis man er villig til at satse sig selv på atrealisere dem. Teksten kan selvlæses fra 4.-5. kl. I.H.'s illustrationer er en gevinst for bogen. De indfanger eventyrets stemning godt, de er smukke og poetiske og holdt i fint afbalanceredefarver med blå som den dominerende.Eventyret er velegnet til oplæsning i bh.-3. kl., til selvstændig læsning fra 4.-5. kl. og til at indgå i et emnearbejde om eventyr i dansk fra 5. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Bystrup

d. 18. dec. 2018

Illustreret oplæsningsbog. 2. udgave af eventyret, der oprindelig udkom i 1979. Teksten er ganske let berarbejdet, men uden at det har nogen indholdsmæssig betydning. Tegningerne derimod erhelt nye af Irene Hedlund. De erstatter Ilona Osz's udtryksfulde, men mere voksenrettede laverede tuschtegninger i 1. udgaven og gør sammen med nysætningen af teksten og den anderledespapirkvalitet, at man synes at holde en helt ny bog i hånden. - Irene Hedlunds tegninger henvender sig til børn. Hun bruger neddæmpede farver - nordenvinden er gråblå og trolden også med grønligenuancer. Vi ser pigerne stå med skrinet, hvor sangen bølger fra også, i gule og røde strømme. Det er stilfærdige, illustrative billeder, der følger teksten fint, men slet ikke har denudtryksfuldhed og det spræl, som der er i tegnerens egne billedbøger. - Eventyret fortæller om, hvordan de to søstre fra det nordlige land, Fahrn, ved fælles hjælp overvinder de farligeforhindringer og får hentet solen hjem, så de halvdelenaf året har lys og farver at glædes over. Et spændende og velskrevet eventyr, åbent for fortolkninger, men nok lidt løst komponeret.Oplæsning fra 5-6 år.


Aarhuus stiftstidende

d. 30. okt. 1979

af

af

Birthe Gaden

d. 30. okt. 1979


Folkeskolen

årg 96, nr 49 (1979)

af

af

Bent Rasmussen

årg 96, nr 49 (1979)


Jyllands-posten

d. 11. dec. 1979

af

d. 11. dec. 1979


Politiken

d. 15. juni 1988

af

af

Marianne Gade

d. 15. juni 1988


Plys

1989, nr 4

af

af

Jakob Gormsen

1989, nr 4