Bøger / skønlitteratur / teknisk-videnskabelig rapporter

Nomadesind

Del af Serie 6

Beskrivelse


Digte, som måske fortæller om en smertefuld og sygdomsbefængt barndom, hvor mareridtene og volden aldrig er langt borte, og hvor lidelse og død er den uundgåelige slutning.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. maj 2014

af

af

Steffen Kronborg

d. 19. maj 2014

Digtsamlingen henvender sig til læsere med interesse for ung dansk lyrik.

Sebastian Bunes digtsamling er dedikeret "Til min lillebror", og i alle samlingens tre hovedafsnit spiller personen, der benævnes lillebror, en vigtig rolle. Hvad, der præcis har fundet sted i digter-jegets og "lillebrors" barndom, fremgår ikke klart af digtene; med det er helt sikkert ikke noget godt og måske i virkeligheden mest en sag for Børneværnet. Digtene er fyldt til bristepunktet med blod og smerte og fortæller måske om en sygdomsbefængt barndom, som slutter med lidelse og død. I digtene møder man både "en sadistisk mor" og en faderskikkelse, der benævnes Satan, og "barndommens mørke" optræder overalt i teksterne i form af mareridt, smerte og vold. "Angsten/ sveder i min seng", hedder det et sted i samlingens andet hovedafsnit, Barndomsbrønden, som rummer dens mest umiddelbart forståelige og mest ubehagelige beskrivelser.

Sebastian Bunes tredelte digtsamling benytter sig af elementer fra forskellige lyriske traditioner, ligesom den sprogligt henter sit ordforråd fra bl.a. religiøse og medicinske sammenhænge. Eksempler på arkaiserende sprogbrug (ihukommelsen) og rene fremmedord (hesiterer) fuldender billedet af en meget uegal digtsamling uden oplagte sammenlignelige værker.

Den tilstræbt formalistiske ramme om digtsamlingens hovedafsnit - en sonetkrans, men uden sonetternes enderim! - tilføjer ikke digtene noget egentligt betydningsindhold. En vanskeligt tilgængelig samling uden indlysende adresse.