Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Abebryllup


Beskrivelse


Reena er hvid, Rebecca sort og Jay inder. Alligevel er pigerne hjerteveninder. Hverdagen i det nye Sydafrika er præget af vold og kriminalitet, men der er håb om en bedre fremtid.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Britta Liboriussen

d. 25. juli 2000

Roman for unge fra ca. 14 år. Udgivelse i Gyldendals grå serie. Et abebryllup er i følge bogen et sydafrikansk udtryk, der beskriver et solstrejf midt under en regnbyge. For bogens hovedperson, den hvide pige Reena, og hendes veninder, den sorte Thuli, den farvede Rebecca og den indiske Jay, er tilværelsen i Sydafrika svær, men dog også fuld af solstrejf. Det er en glædens dag, da Nelson Mandela bliver indsat som præsident. Også de 4 teenagepiger er glade, men for Reena kaster det en skygge over dagen, at hendes far i vrede forlader familien. Både Reena og den nye stat går en tid med mange problemer i møde. Reena og hendes familie er flyttet til byen, efter at faderen er gået fallit med familiens gård. Det er svært at klare sig igennem for alle. Reena og hendes veninder lever et almindeligt teenageliv, men selvfølgelig bliver de påvirket af samfundsudviklingen. Der er problemer med vold og narko, og Reenas bror bliver narkoman, mens Rebecca tilslutter sig en radikal kampgruppe. Bogen giver en troværdig og fascinerende skildring af det nye Sydafrika og de mange problemer, landet har. Alligevel er det en optimistisk skildring. Der er håb om en bedre fremtid. Også beskrivelsen af pigerne og deres familier er vellykket. En velskrevet, engagerende og aktuel ungdomsroman.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 25. juli 2000

Det er sjældent at læse en sydafrikansk ungdomsbog, men her er en af høj karat. I denne vedkommende roman fra Den grå serie bruges en piges og hendes families skæbne som modelhistorie på Sydafrikas problemer. Reenas far er boer og falleret farmer. Han skyder skylden for sin fallit på de sortes stigende magt, og han er racist. Broderen bukker som så mange andre unge i verdens mest kriminelle samfund under. Moderen står for de gode værdier: flid, tolerance og et ligeværdigt menneskesyn. Reena er veninde med tre piger, der tilhører hver sin folkegruppe, og pigernes sammenhold på tværs af racer er symbol på håbet for SAś fremtid. Faderen slår sig op som sikkerhedsvagt og tilbyder sin familie et hjem i et rent hvidt nabolag med gitter og bevæbnede vagter. Moderen smider manden ud og bliver boende i det blandede kvarter. Det er iflg. Norman Silver kvinderne, der skal løfte SA ind i et bedre samfund. Reenas historie begynder den aften Nelson Mandela holder sin tiltrædelsestale. Vi følger forskellige gruppers reaktioner og udviklingen i årene efter. Håb og afmagt veksler og apartheid lurer stadig i baggrunden. Bogen kan bruges som diskussionsoplæg og som frilæsning i 8.-10. kl.


Weekendavisen

d. 25. aug. 2000

af

af

Katinka Bruhn

d. 25. aug. 2000