Bøger / skønlitteratur / roman

Bly


Beskrivelse


Kim vender tilbage til Norge efter nogle år som hyggepianist i et bordel i Firenze. Han opsøger kliken fra 68'erne og fortsætter boheme-livet - især med vennen Seb og kæresten Vivi.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

I romanen Beatles (udkom på dansk i 1986) forlod vi Kim og vennerne Gunnar, Seb og Ola i 1972, lige efter Norges nej til EF. I denne roman træffer vi dem alle igen. Kim er netop kommet hjemtil Norge nogle år senere efter at have været hyggepianist på et bordel i Firenze, med en forkrøblet finger og en kønssygdom. De fire venner har udviklet sig vidt forskelligt i den forløbne tid.Seb sælger sin egen digtsamling fra en trillebør, og det er ham, Kim først møder. Samtidig møder han Vivi, en kunsthistoriestuderende. Omkring disse tre fletter LSC et tidsbillede af Norge, somkunne være Danmark på samme tid. 68-generationens sidste krampetrækninger, hvor den ikke blev fremtidens borgerskab. 15 kapitler undervejs føres vi tilbage til barndomstiden i 60'erne. Næstenundrende husker Kim tilsyneladende banale detaljer. Sproget i denne roman er, som i Beatles, i fuld overensstemmelse med den tid, det beskriver. En let eufori præger det, som det præger personernesliv og samvær. LSC er endygtigt skrivende forfatter med blik for sin generations særlige opvækst- og livsvilkår. Et bidrag til svar på spørgsmål om, hvad der blev af 68-generationen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

Tiden er midten af 70'erne. Stedet er Oslo. Kim vender hjem fra en tid i Italien som hyggepianist på et bordel. Mærket af sine oplevelser. I Olso møder han flere af sine kammerater fraskoletiden - Beatlesvennerne - der på hver sin måde søger et indhold og engagement i tilværelsen, og en fremtid. Han møder også Vivi - en velhavende og kunststuderende pige, som han forelsker sigi. Man følger med Kim som den centrale figur disse unges forsøg på at finde en identitet gennem en både hektisk og forvirret, munter og nedslående tilværelse i 70'ernes Oslo. Et fint og nuancerettidsbillede af en storby, skildret gennem nogle unges oplevelser. Gode og levende persontegninger, der virker både ægte og troværdige. Sproget er meget varieret og beskrivende - næsten lyrisk ibrugen af billeder og vendinger, opleves til tider overraskende i sit ordvalg og medvirker til, at bogen giver en meget fin læseoplevelse. Bogen er en fortsættelse af den tidligere udkomne Beatles- omhandlende de sammepersoner, men den kan udmærket læses selvstændigt som et tidsbillede fra 70'erne. En bog for den meget modne læser på de ældste klassetrin - 9.-10. klasse.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Sanne Caft

2006

Dette er en genudgivelse i revideret oversættelse og i paperback af sidste del af LSC's romantrilogi, der rummer titlerne Herman, Beatles og Bly. De tre titler er løst forbundet og udspiller sig i LSC's kendte univers: Oslo i tresserne og halvfjerdserne. Som oftests hos LSC er det de forskellige livsaldre og drenges overgang til mænd, der er omdrejningspunktet. Personerne i Bly er gengangere fra Beatles, blot er de nu ti år ældre. Heri handler det om den tyveårige Kim og hans modningsproces i forfatterens rige, sprudlende sprog. Oversættelsen er foretaget af Alf Andersen, der har genoversat trilogien med tilsyneladende ganske få ændringer, ligesom han oversatte Bly i den første danske udgave fra 1990 fra forlaget Klim. Seneste danske udgivelse fra LSC's hånd er romanen Modellen, 2006, der fik rosende anmeldelser. Tidligere har han bl.a. udgivet Halvbroderen, der fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2002 og den knugende Maskeblomstfamilien, 2003. Han er dermed et kendt navn for danske læsere. LSC læses i lighed med andre nordiske forfattere som Jan Kjærstad, Per Olov Enqvist, Gunnar Staalesen og Göran Tunström, der ikke nødvendigvis har emnet tilfælles, men den særligt nordiske sprogtone. Denne udgave har en grøn forside med et negagtiv-billede af en hue- og solbrillebekædt henslægt mandsperson.


Berlingske tidende

d. 8. nov. 1991

af

af

Me. Lund

d. 8. nov. 1991


Information

d. 21. mar. 1992

af

af

Elisabeth Møller Jensen

d. 21. mar. 1992


Det fri aktuelt

d. 9. nov. 1991

af

af

Preben B. Christensen

d. 9. nov. 1991


Jyllands-posten

d. 26. nov. 1991

af

af

Viggo Sørensen

d. 26. nov. 1991


Politiken

d. 7. mar. 1992

af

af

Kaare Bing

d. 7. mar. 1992


Weekendavisen

d. 15. nov. 1991

af

af

andersen

d. 15. nov. 1991