Bøger / faglitteratur til børn / interviews

Dansk nok?


Beskrivelse


Gennem interview med ti unge fremmede i Danmark i alderen 16-30 år fra forskellige lande gives en beskrivelse af deres holdninger til Danmark og danskerne ud fra forskellige baggrunde.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Roth

d. 18. dec. 2018

Hvordan verden og først og fremmest Danmark ser ud for 10 børn og unge i alderen mellem 16 og 30 år, hvis forældre ikke er født i Danmark, fremlægges i denne bog. Efter en kort indledning afforfatteren følger 10 interviews, som får lov at stå alene. Børnenes baggrunde og hvorfor de er kommet hertil er meget forskellige, dog har hele otte en muslimsk kulturel og religiøs baggrund. Deinterviewede er velformulerede og holdningsmæssigt afklarede. Deres forhold til Danmark og danskerne og den måde de er blevet modtaget og optaget i samfundet på kommer frem. Interviewene viserfordomme og myter fra begge sider. Modsætninger findes der også imellem de interviewede, som på denne måde bidrager til at facettere problematikken - danskernes holdninger til 'de fremmede'. Bogenbelyser disse unges personlige opfattelse af det at være dansk og bo her i landet på godt og ondt. På grund af bogens form, uden sammenstillende behandling, er den mest egnet i enformidlingssituation. Blandt mange kannævnes en nyere titel Fremmedhad i Danmark? af Lindstrøm ( 1992) som dækker området. Bogen har et fint layout og er tekstmæssig let at gå til, kan anvendesfra 15 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Ulla Brodersen kender vi fra Men vi har et godt kammeratskab - en fagbog om unges syn på militæret (fra 1992). I denne udmærkede bog har hun samlet 10 interviews med unge fremmede i Danmark.De udgør en lige så broget skare som danskerne selv. Der er endog racister imellem dem ! De interviewede kommer mange forskellige steder fra: Kina, Uruguay, Tyrkiet, Iran og Somalia, så vi kommervidt omkring og får mange indfaldsvinkler til det at være fremmed i Danmark. Bogen vil være velegnet som debatoplæg i 8.-10. kl, hvor man ofte arbejder med emnet 'Fremmede'. Enkelte afsnit af bogenkan pilles ud, hvis man ønsker at drøfte specielle forhold for f.eks. muslimerkvinder-indvandrernes uddannelse m.m. De velformulerede indvandrerudsagn vil givetvis rokke ved en del fordomme ogsætte gang i diskussionen. Der er flotte sort / hvide portrætfotos af alle personerne. Titlen er et citat fra Danmarks fornemste indvandrer Prins Henrik.


Exil

Årg. 3, nr. 4 (1994)

af

af

Tine Bach

Årg. 3, nr. 4 (1994)


Danskeren

Årg. 11, nr. 1 (1997)

af

af

Peter Neerup Buhl

Årg. 11, nr. 1 (1997)



Informationer og udgaver