Bøger / faglitteratur til børn / litteraturanalyser

Den historiske roman for børn : teori, udvikling og analyse


Beskrivelse


Med analyser af bøger af Lars Henrik Olsen, Cecil Bødker, Hjørdis Varmer, Gerd Rindel, Bjarne Reuter og Torben Weinreich.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2008

af

af

Boy Olesen

d. 2. dec. 2008

Bogen henvender sig til alle med interesse for børnelitteratur, herunder undervisere i fagene historie og dansk.

Bogen præsenterer forskellige definitioner af den historiske roman, og kriterier, der tages i anvendelse, når den historiske roman for børn bliver læst og vurderet til undervisning. Ud fra en historisk, teoretisk og analytisk synsvinkel dikuteres, hvordan den historiske roman stiller sig i skismaet mellem ren fiktion og historieformidling. Formidlere og voksne priser den historiske roman, hvorimod det er mere tvivlsomst, hvordan den unge, barnet stiller sig. Der sættes i bogen fokus på adskillige konkrete romaner, som benyttes til dokumentation for genremangfoldigheden fx Lars Henrik Olsens serie om Svend Pindehugger, kvindelige forfatteres fokusering på kvinder og børns levevilkår fx Gerd Rindel, Cecil Bødker og Hjørdis Varmer og den store mængde bøger, der fortæller om perioden 1940-45. Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog, og giver en god indsigt i den historiske roman for børn, men også inspiration til en nuanceret og varieret formidling af konkrete bøger.

Der er ikke tidligere udarbejdet så udførligt et materiale om den historiske roman for børn.

Forskning fremlagt på en god kombinerende måde mellem teori, analyse og konkretisering. Hovedproblemstillingen, romanens placering mellem historie og fiktion, kommer der gode bud på, og efterlader læseren med den klare forestilling om, at den historiske roman bidrager til det historiske overblik.


Folkeskolen

Årg. 126, nr. 10 (2009)

af

af

Trine Einspor

Årg. 126, nr. 10 (2009)


Læsepædagogen

Årg. 57, nr. 2 (2009)

af

af

Jørgen Holst

Årg. 57, nr. 2 (2009)