Bøger / skønlitteratur til børn / dramatik

Den Sorte Ø


Beskrivelse


Tegneserie om, hvordan Tintin afslører et par internationale falskmøntnere. Kaptajn Haddock optræder ikke i denne bog.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

I 1968 udkom herhjemme Den Sorte Ø, album nr. 7 i den franske rækkefølge af Hergé's berømte serie om reporteren Tintin. Historien blev første gang præsenteret i s/h 1937-38 som føljeton ibladet Le petit Vingtième. I 1943 blev historien forkortet, farvelagt og udgivet i albumform. Omkring 1960 nåede Tintins popularitet ud i verden. Da Den Sorte Ø skulle udgives i Storbritannien(hvor handlingen foregår) fandt den engelske forlægger så mange fejl, hvad angik den engelske hverdag, at realisten Hergé valgte at tegne albummet helt om. Det er denne udgave som indtil nu ikkehar været tilgængelig på det danske marked, men i serien Carlsen Classics får vi nu mulighed for at se originalen. Ikke blot unøjagtigheder blev rettet, miljøbilledet blev samtidig ført up to date.Handlingen er en forførelseshistorie med megen slap-stick comic indlagt, som især kommer til sin ret i 43-udgaven. Det er en prisværdig udgivelse, som er født medlem af tegneseriekassen tilundervisningsbrug (4. kl. og op)sammen med 68-udgaven. Der er op til flere timers spændende arbejde med at sammenligne de to albums, både hvad angår tidsepoker og især hvad angår udviklingen hosen af de største serietegnere. Albummet indledes med 8 siders tekst og billeder som giver et fint historisk signalement.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Claus Bundgaard

d. 18. dec. 2018

Hergé tegnede første gang denne historie som føljeton til et belgisk børneblad i 1938. Den var i sort / hvid og udkom senere samme år som album på 124 sider. I 1943 blev ruderne ombrudt ogkomprimeret, så historien kun fyldte 62 sider, og den blev farvelagt. I 1965 omtegnede Hergé og hans medarbejdere historien fuldstændig. Den foregår delvis i England og Skotland, og de engelskeudgivere havde påpeget en række ukorrekte lokalkarakteristika, som han derfor ændrede. Det er denne sidste version, vi hidtil har kendt i Danmark, men nu synes forlaget altså, at vi også skalstifte bekendtskab med 1943-udgaven. Den ledsages af et forklarende forord, som stort set er identisk md afsnittet i Peeters: Hergé(1983). Denne bog virker knap så bedaget som de sort / hvide 1.udgaver, vi har set af Tintin i Congo (1984) og Faraos cigarer (1986), og for den nye læser er denne version måske lige så god som den senere. Det er den samme historie, der fortælles, og de mestiøjnefaldende forskelle for endansker, er de skift i mode og teknologi, der ligger mellem 1938 og 1965. Alligevel synes jeg, det er at presse en succes lige hårdt nok, og egentlig er sådan enudgivelse kun rettet mod monomane 7ï"rm-samlere.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Arne Olesen

d. 19. dec. 2018

Tegneserien er langsomt ved at blive anerkendt som kulturmedium, og det er kun rimeligt, at den i det moderne mediatek finder sin plads sammen med de billed- og kunstbøger, den er så nært beslægtet med. Hergés Tintin er ydermere et fornøjeligt bekendtskab. Serien er afvæbnende i sin humor og stille ironi over de "realistiske" kriminalserier. Tintin og hans tænkende hund Terry har en chaplinsk charme og ukuelighed, der altid giver resultat i de kriminalmysterier, Tintin i sit liv som reporter uforvarende inddrages i, således også i Den sorte ø, hvor en international falskmøntnerbande opspores og tilintetgøres. Billederne er traditionelle, men præcise og tiltalende i detalje og farve, men de ville vinde ved flere skift i "indstilling". Som gamle stumfilm er de næsten alle i total. Teksten forekommer ret ofte overflødig, billedet får ikke lov at stå alene, hvor det sagtens kunne. Den sorte ø's intrige er så enkel, at den vil blive slugt helt fra 9-10-årsalderen. For allebiblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Sus Rostrup

d. 5. apr. 2019

Reporteren Tintin er vel et bekendtskab værd - han er helt på en uheroisk måde, der både får lattermusklerne i sving og uhyggen til at krible i maven. Han snubler over farer, eventyr og opgaver, og hans umættelige nysgerrighed bringer ham ofte nær udslettelse og død, mens forsynet så tilsidst på sin egen feagtige måde bringer ham og retfærdigheden på ret køl igen. Den brave kaptajn Haddock og den pudsige og snurrige professor Tournesolle savner man i denne bog, der iøvrigt ejer samme naive, lunefyldte atmosfære som de øvrige bind om Tintin i forening med tegneseriens barokke illustrationer. Bøgerne er oplagte anskaffelser fra 8-9 årsalderen og opefter.


Det fri Aktuelt

d. 30. maj 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 30. maj 1988


BUM

årg 8, nr 2 (1989/90)

af

af

Erik Boas Pedersen

årg 8, nr 2 (1989/90)


Information

d. 5. juli 1989

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 5. juli 1989


Jyllands-posten

d. 21. juni 1988

af

af

Morten Hesseldahl

d. 21. juni 1988