Bøger / faglitteratur / vejledninger

Få det fortalt : sådan skriver du gode pressemeddelelser


Beskrivelse


Hvordan undgår du journalistens delete-knap? Pressemeddelelsen lever stadig! - Hvis man altså gør sig umage Journalister modtager dagligt et utal af pressemeddelelser - og langt størstedelen havner i de ukendtes grav. Men nu er hjælpen nær: Søren Marquardt Frederiksens bog kan hjælpe de mange små, mellemstore og store virksomheder - med og uden PR- og kommunikationsmedarbejdere - som dagligt gerne vil igennem med historier til pressen, men som ikke evner at vinkle ordentligt, bruge nyhedskriterierne eller at udvælge medierne med omhu. " forbindelse med bogen har jeg interviewet en række journalister, redaktører og dygtige kommunikationsfolk, der har fortalt, hvad der virker og ikke virker.", fortæller Marquardt Frederiksen. "Mange journalister bliver spammet af virksomheder og offentlige institutioner, der ikke har sat sig ind i journalisternes arbejdsvilkår. På den måde modtager mange journalister dagligt 2-300 pressemeddelelser i deres mailboks. Jeg har talt med flere journalister der kun bruger to (2!) sekunder på at vurdere pressemeddelelserne, inden de bliver slettet. Bogen lærer læseren at servere sine historier, så journalisten kan bruge dem. Læseren lærer at tage hensyn til journalisternes produktionsvilkår, udvælge de rette medier, bruge de journalistiske redskaber og servere historien kort og klart. Bogen beskriver blandt andet, hvordan man vinkler, får et journalistisk sprog og skriver fængende rubrikker. I bogen er der er en lang række eksempler på gode og dårlige pressemeddelelser og inter-views med dygtige journalister og kommunikationsfolk. I bogen bidrager blandt andre Claus Perregaard, pressechef for SF, Christian Ilsøe, redaktionschef på Politiken, Le Gammeltoft, PR-medarbejder for Copenhagen Records, Camilla Kjems, redaktør på Femina og Astrid Hauge, Pressechef i Københavns Kommune.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2009

af

af

Jytte Bræmer

d. 5. aug. 2009

Henvender sig til kommunikationsmedarbejdere og andre, der skriver pressemeddelelser i såvel offentlige som private virksomheder og organisationer.

Alle virksomheder og organisationer kæmper for at blive hørt og set, og konkurrencen om opmærksomheden er hård. Bogen rådgiver om, hvordan man skal komme igennem "lydmuren", så journalisterne, der skal videreformidle budskabet, er parate til at ofre tid på den. Der er bud på, hvordan man vinkler historien og vejledning i, hvordan pressemeddelelsen konkret opbygges. Men det, der ofres mest plads på i bogen, er at bibringe læseren en forståelse af den kontekst, pressemeddelelsen bliver modtaget i. Hvordan er journalisternes dagsrutine og arbejdsvilkår, hvordan tænker de i forhold til, hvad der er interessant for deres læsere eller seere. Hvornår er "det politiske vindue" åbent, hvis det er politikere, man vil have i tale. Og den baggrundsviden er nok i virkeligheden mere vigtig at have end blot det at kunne skrive, så det fænger. Bogen er forsynet med små interviews med såvel afsendere som modtagere af pressemeddelelsen. Det er en velskrevet og velredigeret bog med en bred målgruppe.

Der findes bøger om at skrive pressemeddelelser, fx Hestnes: Succes med pressemeddelelser, 1996, men enten er de af lidt ældre dato, eller også omhandler det virksomhedens kommunikation bredt forstået eksempelvis Klar besked, 1999.

En bog om at få sit budskab ud via den gode og velanbragte pressemeddelelse.


Journalisten

2009, nr. 14

af

af

Vinh Prag

2009, nr. 14


Retorik magasinet

Årg. 19, nr. 74 (2009)

af

af

MH

Årg. 19, nr. 74 (2009)


Danske kommuner

Årg. 40, nr. 28 (2009)

af

af

Mette Krogh

Årg. 40, nr. 28 (2009)