Bøger / skønlitteratur / tegneserie

Fanny Hill : en glædespiges erindringer


Beskrivelse


Tegneserie, på grundlag af en klassisk, engelsk erotisk roman, om en glædespiges oplevelser i 1700-tallets London. Med en efterskrift om romanens tilblivelse og forholdet mellem romanen og tegneserien.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 18. dec. 2018

Tegneserien om glædespigen Fanny Hill - efter John Clelands roman af samme navn - foreligger nu i en luksusudgave i Fanny de luxe-serien. Tegneserien kom første gang på dansk i 1985. Den nyeudgave er forsynet med en efterskrift af Erik Nørgaard, hvor han dels beskæftiger sig med romanens tilblivelse dels med forholdet mellem romanen og tegneserien. Bog og tegneserie er to forskelligemedier og ved at stille nogle tekstsider fra bogen op overfor den tilsvarende tekstdel i tegneserien viser Erik Nørgaard hvordan den korte og til dels unuancerede tekstdel i kombination medtegningerne kommer fuldt på højde med bogen. Efterskriften er illustreret med samtidige kobberstik og illustrationer til tidligere udgaver af bogen Fanny Hill. Selve tegneserien er identisk medudgaven fra 1985. Omslagets farve er dog skiftet fra sovekammer-lyserød til bordeaux. Cavell tegner meget detaljeret og det er med til at underbygge det autentiske præg, der ligger overtegneserien. Det er et charmerende ogpikant bidrag til Fanny de /(cte-serien, der ligger langt over de noget mere pågående og hårde album, der er set i samme serie. Ikke kun pga. tegneserien, menogså pga. Erik Nørgaards interessante efterskrift er den anvendelig.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Beth Høst

d. 18. dec. 2018

Ofte resulterer det i noget tvivlsomt, når man forsøger at omsætte et litterært forlæg til tegneserieform. Det er dog ikke tilfældet her. I 1983 udkom i Frankrig tegneserieversionen afClelands klassiske roman om glædespigen Fanny Hill, og den foreligger således nu på dansk. Teksten ligger tæt på bogudgaven, og tegningerne er med til at understrege historiens lette naivitet oggive den rette tidsmæssige atmosfære. Tegneren har med stor omhu bestræbt sig på at gengive tidens klædedragt og interiører så autentisk som muligt; figurerne har noget lidt ubevægeligt og kantetover sig, men det camoufleres dog af tegningernes fascinerende detaljerigdom. Farverne er dæmpede og kønne i deres støvede næsten pastelagtige præg. Sammenhængen i historien lider ifølge sagensnatur under omstillingen til det anderledes medie samt de derved forbundne begrænsninger, men ikke katastrofalt, og konklusionen må være, at vi her har et let, ganske pikant og ubestrideligtlæseværdigt bidrag tiltegneseriegenren for voksne. Omslaget er i øvrigt boudoire-lyserødt med et medaillon-formet billede af vor heltinde, der trækker en strømpe på (eller af .. .).


Information

d. 16. apr. 1985

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 16. apr. 1985


Land & folk

d. 11. okt. 1989

af

af

Carsten Skov

d. 11. okt. 1989


Jydske tidende

d. 25. aug. 1985

af

af

Søren. Rødkjær

d. 25. aug. 1985


Weekendavisen

d. 2. aug. 1985

af

d. 2. aug. 1985