Bøger / faglitteratur

Første verdenskrig ved Tunestillingen : forsvarsvilje og hverdagsliv


Beskrivelse


Danmark under 1. Verdenskrig 1914-1918. Tunestillingen var en del af Københavns befæstning under 1. Verdenskrig. Tunestillingen lå mellem Roskilde Fjord og Køge Bugt. I bogen beskrives tjenesten i Tunestillingen, der bl.a. var bemandet med indkaldte værnepligtige, der indgik i den 60.000 mand store sikringsstyrke, der under det meste af krigen var indkaldt for at forsvare København.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 28. sep. 2010

Til militærhistorisk og historisk interesserede.

Da 1. verdenskrig brød ud viste kernen i Danmarks landforsvar - Københavns befæstning - sig at ligge for tæt på byen til at kunne beskytte mod beskydning mod moderne langtrækkende artilleri. Forsvaret måtte derfor udbygges med en fremskudt befæstet skyttegravslinje tværs over Sjælland - den såkaldte Tunestilling, som blev bemandet af størstedelen af den indkaldte sikringsstyrke. Bogen beretter ud over de rent militære om en række andre aspekter i stillingens aktive periode 1915-18. Fx. lokalbefolkningen og soldaternes vilkår, indkvarteringen, fritidsbeskæftigelse, dagligdagen, disciplinen, forsvarsviljen set over hele perioden, de ofte store sociale konsekvenser for de indkaldtes efterladte familier og samspillet mellem de mange soldater og de lokale. Bogen kommer godt rundt om de mange aspekter, ligesom samtidsrammen - såvel den danske demografiske/historiske som den udenrigspolitiske situation - inddrages på udmærket vis i de enkelte hovedkapitler, der er helliget hvert sit aspekt afsluttet med kilder. Illustrationsmaterialet udgøres af s/h fotos og kort i fint samspil med teksten.

Ikke noget om emnet af tilnærmelsesvis samme omfang.

En udmærket bog om Tunestillingen, som havde en central rolle i landets forsvar under 1. verdenskrig. Værket er meget detaljeret og kommer godt både om emnet og samtidsrammen samtidigt med, at der både bores og analyseres helt ned til enkeltskæbner blandt lokalbefolkningen og de indkaldte soldater.


Weekendavisen

d. 7. jan. 2011

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 7. jan. 2011



Informationer og udgaver