Bøger / skønlitteratur / roman

Fortællingen om Cezil : en roman fra barokken


Beskrivelse


Historisk roman fra Vendsyssel i 1660'erne, hvor bondepigen Cezil er besat af lysten til at lære at læse og skrive, hvilket absolut ikke er velset i lokalsamfundet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Marianne Majgaard Jensen

2007

Kirsten Ruth har - under efternavnet Bjerre Mikkelsen - skrevet adskillige historiske romaner fra Vendsyssel, tit med kvindelige hovedpersoner. Bøgerne er oftest godt håndværk med underholdende historier. Denne nye roman fortæller om bondepigen Cezil fra 1660'erne. Hun er en stærk og dygtig pige, som passer husholdning og små søskende efter moderens død. Men hun er drevet af en ustyrlig trang til at læse og skrive, og det gør hendes liv besværligt, for sladderen går: Hvad skal et pigebarn fra almuen med boglig viden, det er utilbørlige nykker og højst aparte, måske er der endda hekseri med i spillet. Hun bliver gravid med en ung degn, som lærer hende at skrive, og får en klog kone til at skaffe barnet bort. Dernæst bliver hun fæstet på en herregård, men rager uklar med de øvrige tjenestefolk, fordi herskabet interesserer sig for hendes evner til at digte. Hun havner i ægteskab med en bissekræmmer, lever resten af sit liv som en ludfattig særling og undgår ikke en anklage for trolddom. Romanen giver et godt tidsbillede, men sproget bliver påtaget gammeldags og knudret flere steder for at passe til den historiske epoke. Personskildringen er ikke så udfoldet, som jeg kunne ønske mig, især hen mod slutningen går det hurtigt. Fortællingen om Cezil virker ikke så helstøbt som Ammen, 2004, men vil blive efterspurgt på linje med forfatterens øvrige historiske romaner.


litteratursiden.dk

d. 4. juni 2007

af

af

Lars Hune

d. 4. juni 2007

En historisk roman om kvindekløgt og læselyst. En vendelbokvindes stræben i 1600-tallet. Nr. Lyngby, et udkantsområde af Danmark, beliggende mellem Løkken og Lønstrup, i dag et ferieparadis med sol og...


Berlingske tidende

d. 5. juni 2007

af

af

Else Cornelius

d. 5. juni 2007


Jyllands-posten

d. 11. maj 2007

af

af

Annelise Vestergaard

d. 11. maj 2007