Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Hvordan bæltedyret blev til


Beskrivelse


Billedbog. Ved Amazonfloden boede engang Stikkeprikkepindsvinet og dets ven panserkugleskildpadden. De ville sammen narre deres plageånd pletjaguaren. De hjalp hinanden med at skifte form, og endte begge som en ny dyreart: bæltedyret.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 18. dec. 2018

Et af Kiplings dyreeventyr fra samlingen Eventyr udgives her som småbørnsbog med illustrationer lavet af Lars Klinting, og i Jesper Ewalds oversættelse. Teksten er sat i en stor, læsevenligtypografi i afsnit af ca. en halv side placeret ved de tilsvarende billeder. Indskudte sætninger som f.eks. 'Forstår du nok, min lille ven' viser at fortælleren ligesom taler til børnene. På trodsaf happy end er der dramatik i historien, ligesom de kloge dyr narrer de mindre kloge. Ilustrationerne er dobbelt-, hel- eller halvsides naturalistiske akvarelmalerier, der tydeligt viserurskovsplantevæksten ved Amazonfloden. Dyrene er også korrekt afbilledet, men har dog fået udtryksfulde ansigter. Enkelte billeder mangler for- og baggrund. En oplagt anskaffelse tilskolebiblioteket, da det er en spændende historie med glimrende illustrationer, så børn i bhkl.-4.kl. vil nyde bogen oplæst for senere at genkalde sig historien på billedstoffet alene. Teksten vilkunne selvlæses i 3. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Kamp

d. 18. dec. 2018

Et af Kiplings berømte dyreeventyr udgives her som småbørnsbog. Jesper Ewald har oversat såvel denne tekst som teksten i Eventyr. Teksten i denne og i 7. udg. fra 1971 er helt identisk.Vennerne Stikke-prikke-pindsvinet og panserkugle-skildpadden narrer Pletjaguar. For at redde skindet gør de først Pletjaguar helt forvirret i pletterne med deres snakketøj. Af angst for Pletjaguarssnedige mor, der lærer sønnen en idiotsikker remse til at kende dyrene fra hinanden, ændrer de taktik. Ved fællestræning lærer pindsvinet at svømme og skildpadden at rulle sig sammen, med detresultat, at de begge skifter facon og bliver til en ny fælles dyreart. Moderjaguaren kalder det nye dyr et bæltedyr og beslutter at lade det være i fred. Selv om K. henvender sig direkte tilbarnet med ordene: 'Her skal du høre en historie fra gamle dage, min lille ven', er teksten så svær for de yngste, at de kan blive lige så forvirrede som Pletjaguar. Småbørnsbogen Rikki-Tikki-Tavier langt lettere. Eventyr afKipling lånes ikke meget ud i børneafd. Lars Klintings friske, grønlige ill. er udpræget børnevenlige og humoristiske og hjælper noget på forståelsen af teksten.Oplæsning fra 6-7 år. Selvlæsning tidligst fra 9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2008

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 8. aug. 2008

Billedbogen kan anvendes sammen med børn fra 4-8 år, også anvendelig i indskolingen, som dyrehistorie og godt eksempel på Rudyard Kiplings dyrehistorier, og hvordan en skabelsesberetning her bliver behandlet og fremstillet.

Teksten er baseret på en original tekstoversættelse, men bearbejdet og bevaret med Kiplings let patroniserende joviale tone, der kalder lytteren/læseren "lille ven", og tildeler adskillige skolemesteragtig "forstår du nok", men det er jo ikke noget en mild og dygtig oplæser kan bruge aktivt eller humoristisk. Det er originaltekstens natur, der her viser sig, og tilhører tiden hvori den evolutionsmæssigt baserede skabelseshistorie er skrevet af Kipling. Billederne er meget smukke og i illustrators vanlige billedstil med lidt mere mættede og tætte farver end vanligt. Her bruges akvarel, dækkende farver og konturstreger i de atmosfærefulde billeder. Charmerende forside præsenterer sammen med kort bagsidetekst indholdet vellykket.

Lars Klinting illustrerede en lys og lettere billedbogsudgave i 1987, og Tormod Kidde en grafisk stærk, men billedmæssig lidt kompleks version i 1990. De benytter begge det samme tekstgrundlag som denne udgave, der sagtens kan stå distancen i forhold til de ældre måske fysisk slidte versioner, og den kan også sagtens afløse disse.

En ny, frisk og atmosfærefyldt version af en af Kiplings klassikere, som her sikres nyt liv for danske børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

Et af Kiplings dyreeventyr fra Eventyr udgives her som en selvstændig småbørnsbog. I 1987 blev det udgivet som selvstændig billedbog på Gyldendals forlag. Teksterne i de to udgivelser er sågodt som identiske. I et nutidigt sprog fortælles om Pletjaguar, der stræber stikkeprikke-pindsvinet og panserkugle-skildpadden efter livet. De er dog lidt for kloge og forvirrer ham med al deressnak. Ikke nok med det; de går endnu videre i deres spil. Pindsvinet lærer at svømme, og skildpadden lærer at rulle sig sammen. Resultatet bliver at de begge forvandler sig til et helt tredie dyr,et bæltedyr. Herefter får de begge lov at være i fred. Det er et dejligt eventyr. Bogens kultegninger fremhæver humoren i eventyret, der som oplæsningsbog vil kunne bruges fra bhk.-2. klasse.Bogens store letlæselige bogstavtyper gør at den så kan selvlæses fra 3. klasse. Bogen har svarende til indholdet et tiltalende ydre.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Winni Thorup

d. 18. dec. 2018

Det fremgår ikke hvem oversætteren er, men det må være Jesper Ewald, idet teksten på nær et par tilføjelser stort set er identisk med teksten i Eventyr og i billedbogen fra 1987 med ill. afLars Klinting. Denne nye udgave af historien slutter med et nutidigt hib til udviklingen. Det fortælles at jaguaren måske har ændret lidt på sine pletter i tidens løb, og at skoven er ved at blivesavet ned. Kan de mindste da ikke få lov at høre Kipling uden at skulle tage stilling til regnskovens forsvinden? Pindsvinet Stikkeprikke og skilpad-den Panserkugle narrer som bekendt jaguarungenog forvandler sig til bæltedyret, og de kunne såmænd også narre mig. Jeg skal i al fald holde tungen lige i munden for at hitte rede i Stikkeprikke, der ruller sig ud og Panserkugle, der skalskrabes ud af skallen, eller er det omvendt? Jeg synes ikke historien er så klar eller appellerende til en barnlig fantasi som forklaringen på hvordan elefanten fik sin lange snabel. Kiddes løseblyants/ kultegninger isort/hvid er kunstnerisk veludførte, men har ikke samme appel til børn som Klintings gennemtegnede og farvelagte ill. Det er en sjov ide at tegne de forvandlede dyr medbælte om maven, som en slags mellemform til bæltedyret, men det letter ikke forståelsen. Oplæsning fra 6 år, selvlæsning fra 9 år.


Børn & bøger

årg 40, nr 8 (1987)

af

af

Kirsten Aggerholm Hansen

årg 40, nr 8 (1987)


Jyllands-posten

d. 25. jan. 1988

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 25. jan. 1988


Politiken

d. 2. jan. 1988

af

af

Marianne Gade

d. 2. jan. 1988


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 15 (2008)

af

af

Jannik Lunn

Årg. 154, nr. 15 (2008)


Berlingske tidende

d. 29. jan. 1991

af

af

Mette Terkelsen

d. 29. jan. 1991


Politiken

d. 17. jan. 1991

af

af

Marianne Gade

d. 17. jan. 1991


BUM

Årg. 9, nr. 2 (1991)

af

af

Hans Henrik Møller

Årg. 9, nr. 2 (1991)