Bøger / skønlitteratur til børn / satire

Jeppe på Bjerget


Beskrivelse


Billedbog. Her Holbergs mest folkekære komedie gendigtet til en historie i et nutidigt sprog. Med spændende og fabulerende illustrationer.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juli 2002

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 26. juli 2002

Kåre Bluitgen og Dorte Karrebæk har lavet en fantastisk gennemarbejdet billedbog. Bogen kan nydes af alle aldre, men den henvender sig primært til elever fra mellemtrinnet og op, hvor den er oplagt til brug i undervisningen. Det flydende sprog kombineret med nogle farverige illustrationer, der udvider teksten, giver en dejlig læseroplevelse. Dorte Karrebæks velkendte og farverige streg slynger sig på samtlige opslag. Der er mange sjove finurligheder, der giver rige muligheder for at gå på opdagelse i illustratorens farvevalg, skygger og tolkning af teksten. Ludvig Holbergs komedie om Jeppe genfortæller forfatter og illustrator, så læserne ikke er i tvivl om, hvorfor Jeppe drikker. Nille er en stor kvinde, der fylder meget på opslaget, hvorimod Jeppe er lille og bleg. Men jo længere væk fra hjemmet og Nilles krabask han kommer - jo modigere bliver han. Det går da også galt. Baronen, hans sekretær, lakajen og kammertjeneren driver gæk med ham. I 2001 udkom Jeppe på bjerget - og 11 andre klassikere som er en læsepædagogisk bearbejdet udgave af historien, der henvender sig til elever i overbygningen. Bluitgen og Karrebæk har lavet flg. gendigtninger af Holberg som billedbøger: Niels Klim, 1999-2000 og Peder Paars, 2001.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juli 2002

af

af

Bo Knudsen

d. 26. juli 2002

Kåre Bluitgen og Dorte Karrebæk har tidligere lavet lignende moderniserede udgaver af Holbergs Niels Klims underjordiske rejse (1999-2000) og Peder Paars (2001/22). Nu er turen kommet til Jeppe på Bjerget, Holbergs mest folkekære og populære komedie. Stykket er skrevet om til moderne og mundret prosa, men med stemning og stil og mange af Jeppes gode replikker bevaret. Illustrationerne fabulerer og digter med på historien. Men de er også specielle. Ja, mere specielle end de er kønne. Farverne er grelle, personerne er grimme. Men rent faktisk er Jeppe jo så fladpandet, som han bliver tegnet her, og de øvrige personer er jo nogle ubehagelige typer. Og det er sikkert, at illustrationerne giver teksten en ekstra dimension og gør bogen til noget særligt. At bestemme målgruppen er ikke helt let. Teksten kan nok forstås fra ca. 6-7 år, men historien er for voksne. Så måske til præsentation af Jeppe for unge. Og ellers for voksne. Det er prisværdigt, og modigt, at forlaget giver sig i kast med disse bearbejdninger af Holberg, så "vor tid" får en indgang til disse klassikere, der stadig lever, her mere end 250 år efter at de er skrevet.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 35 (2002)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 119, nr. 35 (2002)