Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Karen fra Hedegården


Beskrivelse


Sorger og glæder i husmandsfamilien på Hedegården fra november 1919 til november 1920 oplevet gennem den 13-årige Karen det sidste år af hendes barndom. En barndom præget af hårdt arbejde, men også af tryghed og varme.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne bog er første del af en trilogi om livet på den jyske hede i beg. af dette århundrede. Med 13-årige Karen som hovedperson får man beretningen om en hedebondes og hans families slidsommehverdag, hvor alt, man gør, er en kamp for at overleve. Alle må slide i det - både bedste, forældre og børn og alligevel lever familien hele tiden med frygten for, at det ikke går. Husene er koldeog fugtige, maden er dårlig og frygten for sygdom (tuberkulose) lurer. Skolegang for børnene bliver der ikke meget af, de kan næsten ikke undværes til arbejdet hjemme. Men sammenhold ogfamiliefølelse er stærk og hjælper dem gennem problemerne. Bogen er en fin fortælling om det hårde liv på heden, om sociale og menneskelige forhold i en tid, der ikke tidsmæssigt er særlig fjern,men meget fjern udviklingsmæssigt i forhold til det samfund, vi lever i, og derfor nok også temmelig uforståelig for vor tids børn og unge. Bogen er skrevet i et let læseligt, velformuleret sprogog ill. med sort/hvidetegninger. Bagest et lille faktaafsnit med fotos fra den tid samt korte billedbeskr. Kan fint anvendes i emnearbejde på 5.-7. kl.trin.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Peter Søvad (børn)

d. 18. dec. 2018

Bogens handling udspiller sig i et ikke-identificeret vestjysk sogn i perioden november 1919 - februar 1920. Hovedpersonen Karen (13) bor på Hedegård med 5 søskende, forældre & bedsteforældre.Vi følger dagligdagen: Skolegang, arbejde hjemme, sygdom & død, sexualitet, den fattige jul, forholdet til sognets rige gård, konflikter børn & forældre imellem, kristendom & overtro. Handlingengiver med sin dæmpede, udramatiske dramatik et godt indtryk af det stille, barske, alvorlige liv på en fattig husmandslod. Der er ikke tid til andet end dagen & vejen + den gode Gud. Liv & død ertæt på! Bogen vrimler med småkulturhistoriske detaljer, som må være resultat af omhyggelige studier. MBL's s/h stregtegninger er smukke & støtter texten fint. Omslagets akvarelstregtegning er nogetdyster og ikke specielt indbydende. Bogen er let at læse. Læsepæd. bearb. af Mogens Jansen. Bagest et lille fakta-afsnit m. 5 fotos fra dengang + et kort visende den jyske hedes omfang. En god bog,som kan læses fra9-10 år.


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Ulla Møller

2008

For piger i 9-12-årsalderen der er interesserede i at læse om hvordan et pigeliv kunne forme sig på deres oldemødres tid. Bogen vil også kunne glæde svage læsere blandt voksne, og den kan bruges terapeutisk i forbindelse med livshistorier til demente ældre.

Hjørdis Varmer har et stort forfatterskab for børn, unge og voksne bag sig. Fortællingen om Karen og hendes familie udkom første gang i 1984 i tre bind i den dengang meget populære serie Polo. Historien om et år i 13-årige Karens liv er stadig vedkommende med sit sociale engagement, hvor forfatteren tydeligt solidariserer sig med de svageste i samfundet og tager afstand fra de selvtilstrækkelige storbønder. Karen er ung i en tid hvor det er svært for dygtige unge fra små kår at få en uddannelse, men alligevel drømmer de om et andet liv end den slidsomme hverdag på et magert hedelod. Bogen er let at læse og læsepædagogisk gennemarbejdet.

Denne nye samlede udgave er et stort set uændret optryk af den tidligere udgivelse. Typografien er en smule mere åben, Mette Brahm Lauritsens søde illustrationer er de samme, og de fleste af de fotografier der giver et indblik i livet på landet for 90 år siden er genbrugt. Den rolige skildring af hverdagens arbejde og udfordringer minder om grundtonen i Laura Ingalls Wilders bøger.

Karens historie er skrevet for næsten 25 år siden, men den er stadig læseværdig med sine historiske rammer. Etbindsudgaven gør den blot til en mere helstøbt roman.


Vestkysten

d. 4. maj 1985

af

d. 4. maj 1985