Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kulla-Gulla på Blomstergården


Beskrivelse


Som 7-årig bortauktioneres en forældreløs pige til en gård, hvor hun må klare husførelse og pasning af 5 små børn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ane Marie Andersen (børn)

d. 5. apr. 2019

I Danmark udkom i årene 1948-57 de 4 Kulla Gulla bøger, vi kender. Siden er de kommet i nye oplag. Denne bog har ikke tidligere været udgivet på dansk. Den ligger i tid før de øvrige og foregår i Sverige omkring 1900. Den handler om den forældreløse Gulla, der bortauktioneres som hjælpepige. Den familie, hun skal bo hos, er fattig og består af en sengeliggende, syg til tider deprimeret mor, en munter og venlig far og fem mindre børn, »blomsterbørnene«. På trods af de store problemer, er familielivet præget af stor fællesfølelse og den kun 7-årige Gulla går, så vidt man kan forestille sig det muligt på den tid, ind som medlem af familien. Men hun gør også god fyldest: klarer husarbejde, børn, kurerer sygdomme (der fortælles meget om planter som medicin), går i skole og akcepterer sin slidsomme tilværelse. Alt er fortalt usentimentalt og med stor indlevelse. Og selv om det forekommer ufatteligt, at et barn kan klare så meget, læser man spændt videre for at se, hvordandetheleender. Bogen kan læses fra ca. 10 år og mange større børn vil sikkert gerne udvide bekendtskabet med Kulla Gulla, ligesom mange nye læsere nok vil få lyst til at læse denne og de øvrige bøger i serien.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Erik Godske (skole)

d. 19. dec. 2018

Bøgerne om Kulla Gulla er velkendte på børnebibliotekerne, hvor de har været ret populære, vel især blandt piger, i en årrække. Sidst er udkommet en række titler i 1969. Nærværende bog skal iflg. forlagets opgivelser være den første bog, der er skrevet om Kulla Gulla, og den handler om hendes første job efter tiden på børnehjemmet. Hun bliver hjælpepige hos en fattig bonde og er virkelig i stand til at hjælpe familien i gang efter en tid med megen sygdom. Det er en på én gang sørgelig og opmuntrende historie, som giver et meget realistisk billede af livet hos de fattige bønder i Småland for mange år siden. Læsealder 12-14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Nærværende Gulla-bog udkom første gang på dansk i 1975. Den er skrevet efter den lange serie og fortæller om de 4 år, hvor Gulla var 7-11 år og boede som hjælpepige på Blomstergården. Sidenudkom en billedbog om Gullas tid på børnehjemmet indtil hun var 7 år. Den nye udgave her er sprogligt fornyet, men ikke nok til, at det gammeldags og sentimentale præg er forsvundet fra dennetrivielle roman. Tiden er Sverige omkring århundredeskiftet, hvor nøden var stor. Gulla bliver antaget som hjælpepige i et fattigt bondehjem, hvor moderen ligger syg, og der er 5 børn under 6 år.Hun klarer hele husholdningen, børnepasningen, storvasken og en del af arbejdet med dyrene. Hendes viden om helbredende urter får den børnerige familie også glæde af, og efter 4 år har Gullaoverflødiggjort sig selv og må videre til et nyt hus, hvor hun kan arbejde. Det er så usandsynligt beskrevet, at det næsten er komisk, og den store nød og alvorlige sygdom sættes i et mærkeligtskær, når en 7-årig kan redde enhel fattig familie. Samtidig er skildringen for realistisk til, at bogen får eventyrpræg. Sød omslagsillustration af Kirsten Raagaard, og den er egentlig det bedsteved bogen. En gammeldags pigebog, som ikke vil fange børn i dag.