Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Lille Claus og Store Claus


Beskrivelse


Eventyret om den fattige lille Claus, som bliver dårligt behandlet af den rige store Claus, men som siden tager en grusom hævn.

Anmeldelser (20)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Billedbogen fortæller eventyret om lille Claus, der med en god forstand og megen held på kort tid erhverver sig en formue. Hos store Claus hersker derimod misundelse og griskhed, hvilket isidste ende fører ham i døden. Teksten til dette velkendte eventyr af H. C. Andersen er sat i 2 spalter i en behagelig sats. Teksten er den originale blot med moderne retskrivning. S.A.M. hartidligere bl.a. i Bent Vinn Nielsens: Fire historier om den lille mand og hans venner vist sit talent som illustrator. Hun har valgt at ill. eventyret med store farvebilleder, farvelagt medoliekridt (mener jeg) med en teknik, hvor fladen ikke dækkes jævnt. Herved fremstår billederne livfulde i klare lidt dæmpede farver. Stregen er realistisk, og domineres af personerne, hvis hovederer forstørret i forhold til resten af kroppen. Ansigterne er malet detaljeret og udtryksfuldt og afbilleder sammen med resten af ill. levende den del af eventyret, der gengives. S.A.M.'s originaleog personlige streg passer godttil eventyret og vil tiltale børn fra 4 år. Farveforside af lille Claus og store Claus i pløjesituation.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

H.C.A.'s velkendte og klassiske eventyr foreligger her i billedbogsudgave. Eventyret, der har sit udgangspunkt i et gammelt dansk folkeeventyr, er både robust og humoristisk. Hovedtemaerne er,"at den kloge narrer den mindre kloge", og "at griskhed og grådighed" straffes. Lille Claus er mildest talt en grov personage, og han får ikke dårlig samvittighed over sine ugerninger. I bund oggrund et umoralsk eventyr, men billedbogslæserne og tilhørerne vil næppe reflektere over dette, da eventyrets stemning er helt i Lille Claus" favør. Eventyret, der bør kendes af alle børn, kanselvlæses fra 4.-5. kl. De farvekridtagtige illustrationer i S.A.M.'s karakteristiske streg er holdt i afdæmpede og velafstemte farver. De er levende og udtryksfulde, og de overdimensioneredeansigter og øjne vil få mindre børn til "at spærre øjnene op" og blive en anelse bange. Billedbogen er velegnet til oplæsning og samtaler i bh.kl.-3. kl. og selvstændig læsning fra 4.-5. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Det kendte eventyrs tekst fremtræder her i uforkortet form og med tydelige typer, kun retskrivningen er moderniseret. Bogen er gennemill. med Verner Munchs farvelagte pennetegninger, der erholdt i en meget farvestrålende og romantisk/folkelig stil. - Eventyret har sin egen barske charme, der må tale til børn i alle aldre, og bogen vil egne sig glimrende til højtlæsning, da vi afgennemill. udgaver kun har Gustav Hjortlunds (1976), som jeg desværre ikke har fået fat i og derfor ikke kan sammenligne med. - Anbefales til alle børnebiblioteker, der mangler dette eventyr, imellemstort ex.tal.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ina S. Due (skole)

d. 18. dec. 2018

Fra tid til anden har adskillige forlag med forskellige illustratorer udgivet H. C. Andersens eventyr enkeltvis. Således også med dette. (Artikon med Kirsten Hoffmann i 69 - Gyldendal medPalle Bregnehøi i 75 - Flensteds forlag med Gustav Hjortlund i 77). - Eventyret hører til et af de første, H. C. Andersen skrev for børn. Genialiteten i det, den barnlige og mundrette fortællestil,den naive poesi, som oplyser om krinkelkrogene i menneskesindet, gør det evig aktuelt. - Verner Munch (ikke kendt af mig) har illustreret dette bittersøde eventyr - i format 22 X 28 cm på 30 s. -med uforkortet tekst og nutidig retskrivning. Som teknik har han, så vidt jeg kan se, anvendt en sort, spinkel pen til konturtegning. Planudfyldningen er udført i varme, spragledevand/akvarelfarver med benyttelse af lidt farveblyant til fremhævelse af skygger m.v. V.M. har en fin ligetil karikaturstil, som vil fryde læseren p.g.a. den humoristiske og levende fremførelse,holdt i 1800-stil med godsituationsskildring. Helsides billeder på næsten alle højresiderne, mens der på venstresiderne, foruden teksten, er små landlige billeder. På forsiden L.C. med de 5 heste.Selvl. fra 4. kl. Oplæsning og formidling nedefter. Også til udlånet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Åge Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

Ulf Löfgrens billeder er vel så kendte, at de ikke kræver nærmere beskrivelse. I denne udgave af den barske historie anvender han de sædvanlige dæmpede farver, ofte guloliven over brun tilbrunrød. Alle væsentlige elementer i fortællingen er illustreret, idet han dog viseligt har undladt de mest makabre. Personerne er solide med kraftig beklædning. Bortset fra å-jomfruen har alleknapøjne, så deres sindsstemning alene må beskrives af deres mund og statur. Ulf Löfgren er en udmærket illustrator af de mere håndfaste historier, men han synes at mangle den splint aftroldspejlet, der skal til for at vise H. C. Andersens dobbelttydighed, underfundighed og poesi.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inge Juhl (børn)

d. 18. dec. 2018

Endnu et H.C.A. eventyr illustreret af Ulf Löfgren. Teksten er uforkortet og Löfgrens bløde, runde streg passer glimrende til bønder og dyr, farverne er de traditionelle brune og grønnenuancer. Dette eventyr var emnet for H.C.A.-eventyrspillene i Den fanske landsby i år, så eventyret vil være kendt af mange børn. Det er den fjerde billedbogsudgave, jeg har set og absolut denbedste. Anbefales meget til børn i alle aldre, nok især de 5-10 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Jack Hansen (børn)

d. 18. dec. 2018

Skandinavisk Bogforlag/Flensteds Forlag udgiver nu i samarbejde med H. C. Andersens Hus i løbet af et par år en lang række af H. C. Andersens kendteste eventyr. Hvert eventyr får sin egen bog,er uforkortet og bliver illustreret med mange både flerfarvede og grå/orange tegninger. Det lyder vældig lovende, men det ene bind af serien, jeg nu har set, skuffer mig meget. Indbindingen er fordårlig, knaser godt i ryggen, når man åbner og er heller ikke særlig køn at se på. Illustrationerne af Gustav Hjortlund ville passe meget bedre til Molbohistorier og folkeeventyr, er merevittighedstegninger end illustrationer til H. C. Andersens eventyr. Da teksten er uforkortet er der ikke noget at sige om dén, derfor hænger jeg mig i bogens udstyr. Når vi har udgaverne medVilhelm Pedersens, Lorenz Frølichs og Louis Moes illustrationer + billedbøgerne illustreret af Svend Otto S., Bregnhøj o.s.v., synes jeg, at denne serie, hvor prisværdigt initiativet så end er, eroverflødig.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Åge Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

H. C. Andersens makabre historie i det sædvanlige Flensted-format. 28 sider, illustreret af Gustav Hjortlund. Billederne fylder fra en halv til en hel side og går ofte over to sider, ca.halvdelen farvelagte. Selv om ikke alt virker lige inspireret, er kulisserne: gadescener, huse, køretøjer, landskaber, bro, løsøre og dyr så ægte danske og i sådan harmoni med det, vi danskeforbinder med H. C. Andersen, at Hjortlund må betegnes som en stor illustrator af hans eventyr. Så kan man beklage, at kunstneren ikke rigtig har hold på personerne. De veksler her usikkert mellemdet banale og karrikaturen.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 1996

af

af

Walther Knudsen

d. 29. mar. 1996

Andersens eventyr om de to bondemænd, storbonden og den fiffige husmand er absolut politisk ukorrekt og umoralsk på flere planer, men morsomt for både store og små. Det kunne derfor ligne en god idé at sætte Per Dybvig til at illustrere det. Dybvig har en spids og temperamentsfuld streg, som jeg tidligere (Fru Andersen har en hat i halen og Sorte Sofus - sørøvernes skræk) har sammenlignet med Ralph Steadmans. Her virker han bare ikke på hjemmebane, og der kommer ikke et samlet miljø- eller tidsbillede ud af hans tegninger, som nok også taler mere til den voksne end til barnet. Skildringen af den hovne storbonde, der villigt lader sig narre, er i top, men gode dele giver ikke altid en god helhed. Selvfølgelig er bogen ikke hverken umulig eller ubrugelig, nej da, mine forventninger til Dybvig er blot større end han her kan honorere.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 1996

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 29. mar. 1996

H. C. Andersen-illustratorerne kan deles i to: De der visuelt gendigter og genskaber det givne univers, og de der forsøger sig med en nytolkning. Per Dybvig hører til de sidste og gør det både med talent, humor og fantasi. Den indholdsmæssige nytolkning består i ikke at opfatte lille Claus som den forfulgte uskyldighed. Store Claus er fortsat skurk, en ordentlig stor en endda, men lille Claus er blevet til en fiffig plattenslager, som uden skrupler støber kuglerne for den mere hjernefattige navnebroder. Det sker naturligvis uden at ændre i teksten, som fremtræder i moderne retskrivning og med flere læsevenlige afsnitsopdelinger. Med den nutidige streg, rummer illustrationerne både det karikerede og det groteske, ja undertiden det absurde. Med et yderst løseligt tids- og miljøbillede boltrer Per Dybvig sig til gengæld inden for den psykologiske afdækning og lader trygt teksten om at stå for H.C.A-stemningen. Med digterens kontrafaj som skummel og flosset bagmandstype lokkes der ikke med falske løfter, men eventyrelskere i alle aldre vil more sig herligt ... og føle sig foruroliget. Per Dybvig har tidligere illustreret billedbøger af Trond Brænne og Karing Bang.


Jyllands-posten

d. 11. sep. 1989

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 11. sep. 1989


Politiken

d. 24. dec. 1988

af

af

Kirsten Bystrup

d. 24. dec. 1988


Plys

1989, nr 4

af

af

Jakob Gormsen

1989, nr 4


Vendsyssel tidende

d. 19. dec. 1982

af

af

C. S.

d. 19. dec. 1982


Jyllands-posten

d. 1. feb. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 1. feb. 1982


Information

d. 17. jan. 1984

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 17. jan. 1984


Berlingske tidende

d. 7. dec. 1982

af

af

Britta Steenstrup

d. 7. dec. 1982


Jyllands-posten

d. 6. dec. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 6. dec. 1982


Information

d. 20. maj 1955

af

af

Ernst Clausen

d. 20. maj 1955


Land & folk

d. 22. maj 1955

af

af

Otto Gelsted

d. 22. maj 1955