Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Lyset der ikke ville gå ud


Beskrivelse


Billedbog. Den gamle ensomme dame, har forskanset sig i sin egen gnavenhed. Til sin fødselsdag får hun af sit barnebarn et stearinlys. Lyset har den egenskab at det ikke kan gå ud. Og ganske langsomt bringes livet og lyset tilbage til den gamle kones sind.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Torben Wilhelmsen

2007

Moderne eventyr til selvlæsning fra ca. 10 år og til højtlæsning fra 6-7 år. Kan bruges i emnearbejde som eksempel på moderne nutidige eventyr. Den kan også læses af voksne.

Titeleventyret i denne samling af moderne eventyr har tidl. været udg. i Moderne danske eventyr, 2006 med bidrag til forlagets eventyrkonkurrence. Det er samlingens længste og mest tankevækkende. De øvrige 9 eventyr er ganske korte (5-9 sider). Mange af dem tager udgangspunkt i naturen og har fx en vandreklit eller en rødspætte som "hovedperson", men der er også blevet plads til eventyr om en kæmpe, en prinsesse og en alf. KAs eventyr handler om livsvilkår og er uhyre velskrevne, og hun formår med respekt for genren at tydeliggøre historiens tema eller pointe, så målgruppen de 10-12-årige læsere også kan fange den. Stilen er præget af alvor, og man kan godt savne den humor, som også kan være et kendetegn for eventyrgenren. Omslaget er meget voksenrettet. Bogen er ill. med vignetagtige stregtegninger.

Forlaget ABZebra har udgivet et par samlinger med lignende traditionelle moderne eventyr. Stilen ligger langt fra fx Kiddes Ækle æventyr, som er udtryk for en anden måske mere tidssvarende og appellerende form for fornyelse af eventyrgenren.

Velskrevet samling af moderne traditionelle eventyr for børn og voksne, som vil være velegnet til emnearbejder om genren. Det er nok ikke en bog, mange børn vil tage frivilligt, så derfor betyder det mindre i børnebiblioteket, at omslaget er temmelig voksenrettet.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2011

af

af

Merete Flensted Laustsen

d. 28. sep. 2011

I anledning af H.C. Andersens 200 års dag blev der udskrevet en konkurrence om at skrive et eventyr, der lægger sig op ad HCA's eventyr. Dette eventyr vandt og er i denne udgave blevet bearbejdet til en billedbog. Fra 4 år.

Både forfatter og illustrator har et stort samarbejde bag sig, især med letlæsningsbøger. Hartmanns lidt altmodische hyggelige illustrationer i farver, virker svensk inspireret i både interiør og stemning, selvom der er stråtækt idyl. Tegningerne supplerer fint Ahlburgs tekst om den gamle ensomme dame, der har forskanset sig i sin egen gnavenhed. Til sin fødselsdag får hun et stearinlys af sit barnebarn. Lyset har den egenskab, at det ikke kan gå ud. Og ganske langsomt bringes livet og lyset tilbage til den gamle kones sind og hjerte, så da lyset mener at den gamle kone er klar til at møde verden selv, lader det sig endelig puste ud. Teksten er let læst med korte sætninger og sproget er stramt. Et klassisk eventyr som taler både til barnet og den voksne læser. Eventyret stikker ikke næsen frem og tilfører genren noget nyt, men supplerer fint samlingen af eventyr i billedbogsformat.

I denne billedbog fornægter eventyr-traditionen fra HCA sig ikke og kan snildt læses sammen med andre eventyr, både folke- og kunsteventyr.

Selvom nærværende eventyr ikke fornyr genren er det en udmærket fornyelse til eventyrsamlingen, som i klassisk eventyrstil taler både til den voksne og til barnet.