Bøger / skønlitteratur til børn

Min bror Lukas og slaget i Køge Bugt


Beskrivelse


Billedbog. Ludvigs storebror Lukas druknede, da han dykkede efter kanonkugler i Køge Bugt. Og Ludvig har besluttet at han ikke vil blive voksen førend Lukas kommer tilbage igen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2000

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 11. apr. 2000

Varmt, fantasifuldt og i børnehøjde behandles emnet at miste en nær slægtning – her storebror – i denne billedbog af et par af dansk børnelitteraturs kendte og værdsatte kunstnere. Hovedpersonen Ludvig er en lillebitte dreng på 9 år, der bærer på en stor sorg. Hver dag sidder han i toppen af et stort asketræ og spejder efter sin storebror Lukas, der forsvandt, da han dykkede efter kanonkugler i Køge Bugt. Der er meget Ludvig ikke begriber. Der er også meget, de voksne ikke forstår. Men heldigvis har han Sissel. En nat ser hun et skib stråle i mørket. Så beslutter Ludvig at gå ud til havet. Han ser skibet "Christianus Quintus" (Chr. d. Femte). Vil gå derud, men ser i sin kikkert at storebror Lukas allerede er på vej ind mod ham i en robåd. Bogen slutter med, at selveste Niels Juel ror dem tilbage til skibet, og at brødrene kan se frem til, at det store slag i Køge Bugt dagen efter – d. 1. juli – vil blive gentaget for Ludvigs skyld.. Teksten er stram med mange korte handlingsmættede sætninger. Også de skøre, rørende, humoristiske og tænksomme illustrationer fortæller meget, og de lever sammen med teksten, så der opnås en meningsfuld helhed. Bogen vil være velegnet til formidling i skolens yngste klasser, og allerbedst i en mindre gruppe, hvor man kan snakke tæt om emnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2000

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 11. apr. 2000

En visuelt smuk billedbog om død og sorg i et ret lille format der passer godt til tekstens fortrolige tone. Den fungerer ikke optimalt som fortælling, men samarbejdet mellem tekst og billede er fint. Med enkle, letlæselige midler, som fx ved at lade mønsteret fra de badebukser Lukas havde på da han druknede være et gennemgående motiv, understreger og forklarer ill. drengen Ludvigs sorg over tabet af storebroren Lukas som en faktor der gennemsyrer hele hans livssyn. Teksten fortæller at Ludvig er holdt op med at vokse og først vil blive stor når Lukas kommer tilbage. I bedste brdr. Løvehjerte tradition forsøger teksten sig med en terapeutisk trøstende bearbejdning af dødens uafvendelighed. Vi følger en sorgtynget Ludvig i perioden efter brorens død indtil han ved en begivenhed der ligger et udefineret sted mellem fantasi og virkelighed, accepterer at Lukas for evigt er anbragt i historien. Det problematiske i teksten er at den kobling af fantasi og virkelighed der foregår i Ludvig, virker tung og fortænkt (og umulig at referere). Både ved første læsning og nærlæsning efterlades man desorienteret og distanceret. Om de vellykkede ill. så kan gøre bogen til en vedkommende oplevelse for børn fra 5 år er usikkert.


Information

d. 2. juni 2000

af

af

Merete Møller Olesen

d. 2. juni 2000


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 1 (2001)

af

af

Bente Strand

Årg. 54, nr. 1 (2001)


Berlingske tidende

d. 13. maj 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 13. maj 2000



Informationer og udgaver