Bøger / skønlitteratur / digte

Oliekrisen : et hørespil


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling "Fuga" på udstillingsstedet Spanien 19C i Aarhus.

Digte sat op som flerstemmigt hørespil om oliekrisen i 1973.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 2017

af

af

Thomas Olesen

d. 20. okt. 2017

Formeksperimenterende digte om oliekrisen i 1973 lægger sig mellem det hjemlige og det fremmede. Anbefales til alle, der holder af avanceret poesi.

Teksten tager afsæt i Gitte Broengs fødsel i 1973 og kobler den private fortælling med "den store historie" om oliekrisen: "Mange af os fik parcelhuse og modermælkserstatning på flaske, over tremmesengen hang en uro. Mon nyhederne om OPEC nåede os derinde?" Broeng lavede i oktober 2017 udstillingen FUGA i Aarhus på Spanien 19C (se www.gittebroeng.dk og http://kopenhagen.dk/artguide/single/article/fuga/). FUGA bestod af hørespillet Oliekrisen, som kan læses i denne digtsamling, samt en stedsspecifik udstilling, der mixede det 70'er-hjemlige med det fremmedartede: En stuebregne i en potte midt på et koldt betongulv, tildækkede vinduer, stærkt lys osv. Teksten er sat op som et hørespil, komponeret efter fugaens princip, der skaber forskydninger og flerstemmige gentagelser oveni gentagelser.

Det lykkes Broeng at skabe et flerstemmigt, genrehybridt værk i bogform, der lægger sig et sted ml. bl.a. hørespil, digt, prosa, fuga, foto. Teksten kan opleves som et akademisk eksperiment, men - heldigvis - er der også masser af poetisk nerve og humor.

For mere genrehybriditet henvises til bl.a. Aarhus Litteraturcenters Project Art Writing, herunder Lise Haurum, Andreas Vermehren Holm m.fl.