Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Rejsen til Bantam


Beskrivelse


Undervejs til Ostindien år 1672 udsættes den 11-årige Jørgen for strabadser og sygdom ombord på orlogsskibet Oldenborg. Oplevelserne kulminerer med mordanklage og flugt.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

En søroman, der bygger på en dagbog fra 1600-tallet af J. P. Cortemunde. Den 12-årige Jørgen, fra en solid, borgerlig familie, bliver meget mod sin vilje af sin far sendt på en langfart tilBantam i Ostindien som hjælper for den unge læge Cortemunde. Han fortæller i jegform om sine indtryk fra denne begivenhedsrige færd, dels om livet om bord, dels om et dramatisk ophold i det sydligeAfrika, hvor han og lægen bliver tiltalt for mordforsøg på en værtshusholder, og endelig om ankomsten til det eksotiske Bantam. Illustreret med 4 tegninger fra den originale dagbog, samt et parinstruktive tegninger af skibet og kort over rejsen. Store, læse-venlige typer. Dramatisk forside af et sejlskib i stormvejr af Svend Otto S. Velskrevet i et flydende sprog. Ud over den ydredramatik får man et glimrende indtryk af skibets lille verden med dets klassemodsætninger, som de opfattes af drengen, og de enkelte maritime udtryk tynger ikke forståelsen. Kan læses fra ca, 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Vejlby (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er baseret på en dagbog fra en ostindiensfart 1672. Flere af de originale tegninger er medtaget, samt et kort og en tegning af et sejlskib med forklaringer. Fin forsideillustration afSv. Otto. Men hovedpersonen er Jørgen, skibslægen Cortemündes medhjælper, og vi følger hans barske oplevelser i datidens skibe. Snavset, råheden, slagsmålene med de efterfølgende barbariske straffeaf en sadistisk overskipper. Det rådne drikkevand og de stinkende madvarer gør skørbugen til et mareridt. Et værtshusslagsmål i Kapstaden er årsag til, at de må flygte ind i landet, hvor de liderondt. Til sidst får de dog lov til at fortsætte til Java. Alt er tilsyneladende skrevet på en historisk korrekt baggrund og giver et rystende billede af datidens brutalitet og fattigdom. Bogenvirker spændende og interessant, og vil især tiltale elever fra 5. til 7. kl. Det historiske stof kan måske af og til virke lidt tyngende, men netop dette stof gør, at bogen desuden er anvendelig ihistoriske emnearbejder.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 1997

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 28. feb. 1997

Nils Hartmanns to bøger fra 1982 og 1983 er her naturligt samlet i ét bind, da handlingen er fortløbende. Det er en historisk roman, en søfortælling og en udviklingshistorie, hvis kvaliteter stadig gør den meget læseværdig fra ca. 12 år og opefter. Bogen bygger på skibslægen Cortemündes dagbog fra en Ostindiensfart i 1672 og er forsynet med Cortemündes egne tegninger. Bogen er skrevet i jegform i et nøgternt sprog. Den har et realistisk præg med mange detaljer. Synsvinklen er den 11-årige Jørgens. Han er med som skibslægens medhjælper. Bogen giver et fint indtryk af forholdene ombord, klasseforskellene, den rå disciplin, sygdommene, den fordærvede mad, men også Jørgens venskab med en jævnaldrende skibsdreng. Den skildrer farerne undervejs, truslen fra kapere, voldsomt uvejr, forlis, men også de eksotiske lande med deres særlige natur, farverige miljø og mærkelige skikke. Flot og dramatisk omslagsillustration.


Jyllands-posten

d. 6. juni 1983

af

af

Jakob Gormsen

d. 6. juni 1983


Børn & bøger

årg 36, nr 2 (1983)

af

af

Marlene

årg 36, nr 2 (1983)


Berlingske tidende

d. 9. apr. 1997

af

af

Kari Sønsthagen

d. 9. apr. 1997