Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Rikke fra Nyboder


Beskrivelse


Da Rikke fra Bjørnegade 7 bliver forældreløs, bliver hun optaget i Obaldos familie med så stor venlighed, at hun derved medvirker til, at lørdagskløene bliver afskaffet.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette bind to i Nyboder-bøgerne, der nu genoptrykkes, har samme tætte kolumne og smalle margen, som de øvrige to. Der er en blyantstegning pr. ca. 10. tekstside, en helsidesillustration medatmosfære og stemning, der falder godt ind i teksten. Jeg har haft et uindbundet rentryk til disposition, men på bagsiden af den 14 år gamle udgave, jeg fandt på skolebiblioteket, står, at bøgernegiver "et fornøjeligt og samtidig korrekt billede af livet i datidens København. Og Nyboder-bøgernes opfindsomhed og gale streger står sandelig ikke i skygge af moderne børns påfund." Omrigtigheden af dette vil jeg ikke dømme. Et faktum er, at bogen mindst har været udlånt en gang hver måned. Der er altså stadig et vist behov for disse bøger - trods deres alder. Denne titel udkomførste gang i 1947. Har bogen stadig lånerinteresse bør den vel indkøbes.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Svanholm (børn)

d. 18. dec. 2018

I bind 2 om ungerne fra Bjørnegade 5 tager kanonerfamilien den 5 årige Rikke til sig, da hun bliver forældreløs. Ungernes far, der forlanger disciplin i hjemmet - i øvrigt fortalt med storlune - lader sit hjerte smelte over for Rikke, og han griber også ind, da det opdages, at Rikkes ældre søskende, anbragt hos onkler på landet, har det frygteligt. Forfatteren har intet tilovers forbønder og fremstiller dem som hykleriske slavepiskere. Handlingen fortsætter ellers den morsomme række af børnenes livlige dage med kammerater og familie. Se i øvrigt bedømmelsen af Ungerne iBjørnelade 5.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Ulla Møller

2007

Første bog om ungerne i Bjørnegade 5 udkom i 1945, hvor den velfortjent vandt førstepræmie i forlaget Hagerups pigebogskonkurrence. Siden er der kommet yderligere to titler, og for dem der i dag er bedstemødre og mødre til den potentielle målgruppe, piger fra 10 år, er bøgerne klassikere på linje med Laura-bøgerne. Spørgsmålet er nu om nogle godt 60 år gamle bøger, hvis handling udspiller sig for mere end 150 år siden på Frederik VI's tid har noget at sige piger i dag. Jeg tror på dem, fordi de mange episoder om søskendeflokkens meritter hjemme, i skolen og rundt omkring i København er fortalt med megen humor og samtidig giver et billede af et dejligt søskendeforhold. Nok kendte de fire søskende ikke til overflod, men de levede et frit børneliv, hvor de greb enhver mulighed for en sjov oplevelse. Skildringen af det gamle København inden for voldene, hvor børnene kunne færdes frit i byen fra Nyboder til Christianshavn, er herlig, og forfatteren må have gjort et stort researcharbejde. Det samme gælder, når hun inddrager tidens opbyggelige litteratur for børn og fortæller om skolegang og opdragelsesmetoder i 1830'erne, hvilket giver bøgerne en historisk dimension. I dag vil serien nok fungere bedst til oplæsning, hvor svære ord bliver forklaret, og man taler om livet på den tid. Selv nød jeg genlæsningen, og jeg er lige ved at anbefale bøgerne også til den ældre generation.


Jyllands-posten

d. 5. apr. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 5. apr. 1982


Berlingske tidende

d. 27. nov. 1981

af

af

Brita Stenstrup

d. 27. nov. 1981


Politiken

d. 6. apr. 1982

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 6. apr. 1982