Bøger / skønlitteratur / dramatik

Runebjerget


Beskrivelse


Kunsteventyr om den unge Christian, der ønsker at gøre sig fri af forældrenes forventninger og drages mod bjergenes vilde natur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 14. dec. 2017

Kunsteventyr af en af hovedskikkelserne i den tyske romantik, Ludwig Tieck (1773-1853). Den unge Christian ønsker af gøre sig fri af forældrenes forventninger og drages mod bjergenes vilde natur. Især vedkommende for litteraturhistorisk interesserede læsere.

Oversætter Sia Sophia Schjerning fortæller i sit forord, at hun med "Runebjerget" udsender det første af en række udvalgte eventyr fra Ludwig Tiecks "Phantasus", der udkom i 1812. Oehlenschläger, Ingemann, H.C. Andersen og andre samtidige danske forfattere var meget optaget af Tieck. I 'Runebjerget' ønsker den unge Christian at gøre sig fri af forældrenes forventninger til ham om at få sig en uddannelse og en familie. Han drager derfor ud i den vilde natur, hvor han især drages mod Runebjerget, og det får store konsekvenser for ham. I en række noter bagerst i bogen forklarer Schjerning en række elementer i eventyret, som hun også sætter ind i en litteraturhistorisk sammenhæng. Bagerst kan man også finde flere alternative oversættelser til de rim- og rytmeorienterede vers, der optræder i teksten.

Det er ikke svært at læse Tiecks gamle tekst, der i Schjernings letløbende oversættelse fungerer fint. Det har været et stort arbejde at udarbejde de mange noter, der støtter tekstlæsningen.

"Runebjerget" har ikke været udgivet på dansk siden 1816, hvor Adam Oehlenschläger medtog det i sin Eventyr af forskiellige Digtere. 2. Deel.